IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
18:04 | 26 март 2018
Обновен: 21:57 | 18 март 2024

С премиера за деца отбелязва Драмата Световния ден на театъра

Режисьорът Костадин Бандутов възражда във Варна след 25 години „Приключения опасни с герои сладкогласни“ по Недялко Йорданов

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С премиера на спектакъла „Приключения опасни с герои сладкогласни“ ще отбележи варненският ДТ „Стоян Бъчваров“ Световния ден на театъра – 27 март. Режисьорът Костадин Бандутов възражда след 25 години на варненска сцена представлението по текстовете на Недялко Йорданов и музиката на Хайгашод Агасян. Двама от актьорите участват в спектакъла и тогава, и сега. Това са Стоян Радев и Свилен Стоянов.

 

„За мен е много любопитно, тъй като преди 25 години играх славейчето Слави, а сега ще бъда пъдпъдъка Харалампи“, коментира за Медийна група „Черно море“ Свилен Стоянов.  „Това са два диаметрално противоположни образа по оста добро и лошо. Пъдпъдъкът Харалампи е един от персонажите в историята, от който зависи т.нар. лоши да победят. Помага му лисицата Елвира, но в края те са дълбоко развълнувани от това, което правят „добрите“ – славейчето Слави, кокошката Стоянка и петелът Димитър, и променят мнението си. Доброто побеждава благодарение и на децата от публиката, които имат важна роля в спектакъла и гласуват. Публиката, разбира се, ще бъде най-точният мерител и за нашето представяне на сцената. Моето мнение е, че правим една „богата“ приказка, с много добра визия, с хубави костюми и декор  и интересни режисьорски решения. Най-голямото ни желание е децата да бъдат активни участници в представлението, да го съпреживеят и да застанат на страната на доброто, защото то има нужда от съмишленици, за да тържествува, както става в края на всяка хубава приказка“, допълни той.

 


Даниела Викторова е в ролята на лисицата Елвира, която помага в интригите на пъдпъдъка Харалампи. „Лошите в нашата постановка са много забавни и смешни. Нашата задача като актьори е да помогнем на децата сами да стигнат до извода кое е редно и нередно в живота“ – коментира актрисата. Даниела е част от актьорския състав и на постановката „Сън“, която впечатли както децата, така и техните родители през миналата година. На въпрос дали ще се случи същото и с „Приключения опасни с герои сладкогласни“, тя отговори: „Никога не подхождам с предварителни очаквания. Това е прекрасното на всяка публика, че винаги изненадва с реакциите си. Мисля си и тук, че адресатът на постановката е по-широк. Недялко Йорданов е поет, харесван както от родителите ни, така и от нас, и е хубаво, че сега и нашите деца ще се запознаят с него. Същото се отнася и за композитора Хайгашод Агасян“.

 


Гергана Арнаудова и Станислав Кондов са в ролите на кокошката Стоянка и петела Димитър. Те помагат на славейчето Слави да се спаси от коварната лисица. „Да се играе за деца, не е просто предизвикателство, а е много отговорно. Най-важното е да събудим детското в нас. Да сме откровени и искрени на сцената“, коментира Гергана. „Това е първата детска постановка, в която участвам във Варненския театър. Процесът на работа беше много забавен. Много ми е интересно, но съм съгласен, че е страшно отговорно, защото детската публика не понася фалша“, допълни Станислав. 

 


В спектакъла участват още Цветина Петрова в ролята на водещата, Стоян Радев като гарвана Пенчо, Николай Кенаров – магарето Генчо, Константин Соколов – бухала Илия, Валери Вълчев – славея Слави, Валентин Митев – щъркела Йордан. 


 

Песните в представлението са над 20, а за това актьорите да ги изпълнят по най-въздействащия начин на сцената се е погрижил музикалният педагог на театъра  Малина Михалкова. Хореографията на танците е на Гош. 

 


Пъстрите костюми и сценография са дело на Даниела Николчова. „Вдъхновение черпя от собственото си въображение, както и от всички детски филми и постановки, които съм гледала и продължавам да гледам. Не знам дали персонажите, такива, каквито съм ги видяла аз, ще отговорят на представите на малките зрители, защото всяка публика е различна. Костюмите са много пищни и цветни и се надявам това да привлече вниманието на децата“, сподели тя.

 


Премиерата на „Приключения опасни с герои сладкогласни“ ще е утре вечер от 19 часа на сцена „Филиал“. Преди началото послание за Световния ден на театъра ще прочете артистичният директор на ДТ „Стоян Бъчваров“ Веселина Михалкова. Директорът на ТМПЦ- Варна Даниела Димова ще връчи и традиционните награди „Златна маска“. Предвидени са и два флашмоба на възпитаници на театралните школи, които ще дефилират в пешеходната зона на Варна  от 12 и 17,00 часа. От 18 часа пред сцена “Филиал” ще бъдат представени избрани от тях текстове, посветени на артистичното изкуство.

 


Световният ден на театъра - 27 март се отбелязва от 1962 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) през 1961 г.Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто.

 


 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

 

Коментари

Новини Варна