IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
17:18 | 27 март 2018
Обновен: 07:01 | 19 март 2024

Мюзикъл с Орлин Горанов открива деветото издание на “Опера в Летния театър”

Бродуейският спектакъл „Да пееш под дъжда“ се поставя на варненска сцена за първи път в Европа

По материала работи: Слав Велев
Мюзикъл с Орлин Горанов открива деветото издание на “Опера в Летния театър”

С официалната премиера на мюзикъла „Да пееш под дъжда“, с Орлин Горанов и Мариан Бачев в главните роли, ще бъде открито деветото издание на инициативата „Опера в Летния театър“ на 20 юни. Това съобщи директорът на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова в студиото на предаването на телевизия „Черно море“ -  „Минути за култура“ , с водещ Кирил Аспарухов. Това ще е първото представление в Европа на бродуейския спектакъл. Неговата предпремиера ще е на 4 и 5 април на Основна сцена на Варненската опера. Повечето от участниците са избрани с кастинг, подчерта Даниела Димова. Самата тя ще се превъплъти в една от главните женски роли в част от спектаклите, а в други партията на Лина ще се изпълнява от Сребрина Соколова. Сценограф на спектакъла е Иван Токаджиев, костюмограф – Ани Токаджиева. Диригент-постановчик е Страцимир Павлов. „Благодарение на режисьора Борис Панкин ние съзряхме възможността да получим права за този бродуейски спектакъл. Има паритет между частите, които се изпълняват на български и на английски – говорните диалози ще бъдат на български, а песните в оригинал“, поясни Даниела Димова. 17 август е втората дата, на който мюзикълът ще бъде представен в рамките на „Опера в Летния театър“.
 

Общо 11 са заглавията в афиша на инициативата през тази година. Тя ще обхване 13 вечери. Другият спектакъл, който ще бъде повторен през юни и август, е  друго премиерно заглавие – мюзикълът „Зоро“. На 28 юни е официалната му премиера в рамките на „Опера в Летния театър“. „Това ще е една мащабна продукция, върху която ще започнем да работим през май. След успеха на „Граф Монте Кристо“ отново отправих покана към Петко Бонев да направи друг зрелищен спектакъл. Мюзикълът „Зоро“ ще бъде представен за първи път във Варна, преди години е правен в България, но не и в нашия град. В главните роли ще са Нейчо Петров – Реджи, и Велин Михайлов, както и Илина Михайлова и Лили Илиева. Диригент-постановчик отново ще е Страцимир Павлов“, разказа Даниела Димова.

 

На 2 юли на сцената на Летния театър ще бъде представена операта „Кармен“. От ТМПЦ – Варна, са отправили покана към Соня Ганасси, която е мецосопрано на световно ниво. Диригент ще е Ян ван Маанен.

 

На 4 юли ще е официалната премиера на операта „Пепеляшка“ от Джоакино Росини. Двете предпремиери са на 29 и 30 март. Продукцията е колаборация с Истанбулската национална опера. Режисьор е Eкта Кара. Диригент е маестра Николета Конти. „Това е един много модерен и иновативен спектакъл. Адаптация за нашата сцена направи главният ни режисьор Кузман Попов“, отбеляза Даниела Димова. За премиерата на 4 юли е поканена Валентина Куцарова, която също е популярно име по международните сцени.

 

На 7 юли ценителите ще се насладят на вечната опера на Пучини – „Тоска“. Диригент ще е Деян Савич от операта в Белград, а в образа на Тоска ще се превъплъти Драгана Радакович. В ролята на Каварадоси ще е световноизвестният тенор, който е роден във Варна – Милен Божков. „И през тази година продължаваме тенденцията да каним наши съграждани, които са на водещи позиции в оперното изкуство в Европа, но са сравнително непознати на варненската, а и на българската публика“, поясни Даниела Димова.
 

Две премиери на опери на морска тематика ще има в рамките на „Опера в Летния театър“. Първата от тях ще е „Летящият холандец“. Публиката ще може да й се наслади на 12 юли. Режисьор е Ивана Драготинович, диригент Ян ван Маанен. „Ще видим най-добрите солисти на Варненската опера в тази нелека Вагнерова творба“, подчерта директорът на Театрално-музикалния продуцентски център в града. На 7 август ще бъде представена „Джоконда“ от ПонкиелиСолистите отново ще са от Варненската опера, а диригент Ян ван Маанен. „Включването на тези заглавия в афиша ни е стъпка към реализиране на моята мечта – един ден във Варна морска опера да бъде изпълнена на брега на морето, както съм виждала в чужбина“, сподели Даниела Димова.
 

На 9 август варненските ценители ще видят премиерата на новата сценична версия на Сергей Бобров на „Лебедово езеро“. 


На 14 август, в навечерието на празника на Варна, за първи път ще бъде представен режисьорският прочит на Александър Мутафчийски на оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман.


На 20 август публиката ще се наслади на „Травиата“а закриването по традиция ще е с голяма оперна гала на 23 август. Специално участие в последния спектакъл на „Опера в Летния театър“ ще вземе италианската суперзвезда Фабио Армилиато, който ще гостува за първи път в България.
 

„Готови сме със субтитри на английски за всички оперни заглавия и за една част от театралните. Целта ни е да привлечем повече чуждестранна публика, която засега ни посещава най-честно през летния сезон – от юни до август. Искаме целогодишно да сме обърнати не само към нашата варненска публика, но и към международните гости на града, очакваме тяхната оценка. В последните години усилено се говори за превръщането на Варна в целогодишна туристическа дестинация и аз съм убедена, че  пътят към това минава и през предлагането на качествен културен продукт“, обобщи Даниела Димова.


Полина Петрова
 

Целия разговор с директора на ТМПЦ-Варна Даниела Димова в "Минути за култура" с водещ Кирил Аспарухов, вижте тук:

Коментари

Новини Варна