IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
13:11 | 17 април 2018
Обновен: 17:05 | 24 април 2024

58 ученици на проф.Андрей Даниел с изложба във Варна

Творбите показват как се променя изкуството през последните 20-25 години

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Как се променя изкуството през последните 20-25 години можем да проследим чрез живопис в  изложбата на проф.Андрей Даниел и неговите ученици в Градската художествена галерия във Варна. Тя се открива довечера в 18.00 ч., но може да я разгледате и в следващите дни. Започнала като миналогодишно представяне на  7 негови студенти, идеята бързо набира скорост и тази година 58 негови млади творци ясно показват колко бързо учениците на един академичен професор намират своята индивидуалност в изкуството. Експозицията е част от мащабен проект на фондация "Въпреки". Представителят на организацията Стефан Джамбазов разказа, че след Варна, предстои откриването на още една голяма изложба на 10 май в София. Тя ще  покаже пътя на проф.Николай Майсторов към възпитаниците му и обратно.

 

„В изложбата вложихме надежда да покажем какво се е случило в нашата област през последните 20-25 години“, каза проф. Андрей Даниел. Той определи изложбата като многолика и показваща как младите хора търсят и намират своя път. Бил ли съм деспот като преподавател? – попита риторично професорът, след което показа с ръка творбите и си отговори, че всъщност е дал на младите творци достатъчно свобода и избор. По негови думи той ги е освободил в техния път. Начинанието му се е сторило „рисковано, получило се е интересно, а може да се окаже и полезно“.

 

Изкуствоведът проф.Чавдар Попов сподели, че подобна изложба в такъв мащаб се прави за пръв път у нас. Той определи преходът в българското изкуство в последните години като сложен. По негови думи живописта в Художествената академия все още е атрактивна специалност, но е претърпяла сериозни сътресения, защото освен социални, среща и визуални промени, сблъсквайки се с новите нетрадиционни изкуства, което подлага на изпитание преподавателите по живопис.

 

Проектът, който среща преподаватели и ученици, се реализира с финансовата подкрепа на министерството на културата и Столична община в партньорство с Националната галерия и други частни културни институции. Включен е и в Календара на културните събития във връзка с българското Европредседателство.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Огнян Георгиев

Коментари

Новини Варна