IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:49 | 17 април 2018
Обновен: 16:28 | 24 април 2024

Варненска пътешественичка показва над 1000 заснети морски фарове

Бела Бенова е изминала над 10 000 км. с колело и фотоапарат

По материала работи: Слав Велев
Варненска пътешественичка показва над 1000 заснети морски фарове

Авторски цветни фотографии на над 1000 морски фарове от над 25 държави ще представи във Варна  пътешественичката на колело Бела Бенова. Повечето от тях са посетени по време на над 10 000 километра велосипедни пътешествия по бреговете на Европа. Всички снимки са единствени копия и след откупуването им ще бъдат замествани от нови фотографии на други фарове. Така наборът изображения ще се променя постоянно, до официалното закриване на изложбата на 3 май.

 

Снимките са от периода 2007 – 2018 г., започнал с вело-пътешествие по българските морски фарове, разказано и илюстрирано с над 250 черно-бели фотографии в първата книга на Бела, „По пътя на пулсиращата светлина“. Откриването на експозицията е на  21 април (събота) от 19:00 ч. – с лична среща и автографи от автора. Изложбата ще бъде експонирана на ул. Преслав 53, Варна при вход свободен.

 

Бела Бенова е пътешественик, писател и фотограф. Родена е във Варна, завършила е Френската гимназия и Техническия университет в София, следвала е и във Франция. Интересът й към морските фарове я води по крайбрежията на десетки държави в пътешествия с велосипеди, лодки и кораби. Началото на своите фото-търсения и пътешествия Бела поставя през лятото на 2007 г.

 

През 2013 публикува пълния разказ за пътешествието – „По пътя на пулсиращата светлина”. Този пътепис с над 250 черно-бели авторски фотографии е дебютната книга на Бела Бенова. Следващата е сборникът „Врати” със стихове и авторски снимки на рисувани врати от остров Мадейра, който е представен заедно с едноименната фотоизложба в няколко града в България.

 

Четете още: 58 ученици на проф.Андрей Даниел с изложба във Варна

Коментари

Новини Варна