IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
16:41 | 21 май 2018
Обновен: 08:19 | 16 март 2024

Живопис на Милко Божков редят в Градската художествена галерия

Откриването е в неделя, 27 май

По материала работи: Слав Велев
Живопис на Милко Божков редят в Градската художествена галерия

„Лимонадено време“ е името на изложбата живопис и рисунки на големия български художник Милко Божков, което представя Градската художествена галерия във Варна. Творбите са от колекцията на Иван Ненков. Откриването е в неделя, 27 май от 18:00 ч.

 

"Милко Божков е една от най-ярките личности в изключително силното поколение, което влиза в изкуството ни в началото на 1980-те години и внася в него истински съвременен дух въпреки ограниченията на тоталитарната естетическа нормативност, споделя изкуствоведът Румен Серафимов. Заедно с Ванко Урумов създава първите в България концептуални инсталации, официално показани във Варна през 1984 и 1985 г. Той е в основата на много нови явления, стилови посоки и съвременно изразяване у нас и ще се окаже, че мисленето му е адекватно на хипермодерното разбиране и осъзнаване за необходимостта от преоткриване на сериозните, духовни идеи в изкуството. Към един високо естетичен, сложен и вълнуващ духовен универсализъм той се стреми от самото начало на артистичния си път – още във философската дълбочина и тъжна драматургия на фигуративните му творби от 1980-те години, във великолепните поетично-метафорични и абстрактни картини и литографии от 1990-те години, в сложното съчетание на реалистично изобразяване с абстрактна знаковост след 2000 г.

 

В изкуството си Милко Божков проявява рядката способност да примирява и хармонизира различни, дори противоположни пластични принципи – реалистичното и абстрактното, илюзорното и имагинерното, наративното и знаково-символичното, живописното и линеарно-декоративното. Това е страст да противопоставя, да нарушава стиловата монотонност, да разширява възможностите за изразяване на по-дълбок и универсален смисъл, да включва необикновеното и енигматичното в своите сцени, да постига сложен ритъм и богата пластическа структура.  Мисля, че почти винаги Милко Божков е изобразявал местата и състоянията, които са му носили хармония и в които се е чувствал щастлив“ – допълва Румен Серафимов.

 

Изложбата ще бъде експонирана до месец октомври 2018 г.

 

Фестивал създава клипове Защо обичам Варна

Коментари

Новини Варна