IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
16:08 | 25 май 2018
Обновен: 17:20 | 17 април 2024

Изложба във Варна припомня живота на Баш Майстора

Веси Господинова: На тате славата не му понасяше, бе скромен и прибран

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Задушевна и топла снимкова изложба ни връща усмивката на големия български артист Кирил Господинов. На входа на Морската градина варненци и гостите на града ще видят кадри от живота на обичания актьор, откъси и реквизит от филма "Баш Майстора". Организатор е дъщерята на актьора - Веселина Господинова. След години търсене из архивите на приятели, колеги и познати, тя представи тази изложба, като специален жест към Варна, града в който Кирил Господинов прекарва част от живота си и изиграва някои от най-добрите си роли във варненския театър.

 

40 години след създаването на поредицата филми "Баш Майстора", образът продължава да е жив благодарение на огромната любов на неговите почитатели. Изложбата е подкрепена от Община Варна, дирекция Култура и духовно развитие. В края на юли предстои и издаването на книга посветена на незабравимия Кирил Господинов. Експозицията включва уникални снимки, както от кариерата на актьора, така и от личния му живот.

 

„Той не си е тръгнал за мен – споделя дъщерята на  обичания артист – Веселина, в чиято усмивка хората от по-зрялото поколение разпознаваттатко ѝ. -Любовта на толкова много негови почитатели от различни поколения е ясен знак, че той е тук сега. На 24 май щеше да навърши 84 г. Това бе и негов имен ден. Изложбата тук, на входа на Морската градина е една моя сбъдната мечта. Държах да е на ключово място, за да я видят повече хора. Тате и аз не сме свързани с Варна, ние сме варненци.

 

Той е пътувал по корабите с флота. През 1965 г. идва във варненския театър и изгражда с Меглена Караламбова и Илия Добрев едни от върховите си роли. Затова мястото на тази изложба е Варна.

 

В книгата съм се опитала да създам документален разказ за една легенда. Шегувам се, че това е един вид самоубийство на плажа, защото всеки си има своя гледна точка към образа на Баш Майстора и към личността на баща ми. Тъй като тази моя книга е рисковано начинание, поставих ѝ заглавието „Баща ми, баш Майстора“. Това са наши лично най-съкровени спомени от най-хубавите години, когато аз съм раснала във Варна. Той живееше в едно малко жилище зад Рибната борса. Варненци знаеха как той всеки ден се разхождаше през Колхозния пазар, после отиваше на плажа, за да погледа лебедите. Сядаше тихо и спокойно до Слънчевия часовник, пиеше кафе със своите колеги. Никога не е губил връзката с Варна. Мисля, че тук ще бъде и премиерата на книгата ми. Вече не мога да държа тази информация в своя компютър. Тя трябва да премине в ръцете на читатели и негови почитатели.

И когато някой го разпознаеше на улицата и викнеше „Ей, Баш Майсторе“, той скромно отговаряше: „Имате някаква грешка“.

 

Толкова да не обичаше славата, не знаеше как да се справи с любовта на хората. Той беше скромен и прибран човек. При тези мили думи по време на откриването на изложбата, ако беше тук, той би казал „Айде, нема нужда!“

 

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Коментари

Новини Варна