IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
14:27 | 12 юни 2018
Обновен: 18:31 | 24 април 2024

8-ми рожден ден празнува с изложба галерия „Арт Маркони“

Живопис и пластика на плеяда художници очаква ценителите

По материала работи: Слав Велев
8-ми рожден ден празнува с изложба галерия „Арт Маркони“

Първите седем години са вече факт за галерия „Арт Маркони, която навлиза в осмата. Смята да го направи на 15 юни от 18.30 часа. Всяка година по това време галеристката Ваня Маркова припомня ключови моменти от това арт-пространство. Първият плач, първите собствени стъпки – инициирани и осъществени идеи и събития; първи оценки и т.н. Знакът на годината, в която навлиза галерията – числото 8, има интересна характеристика от гледна точка на нумерологията: „Това е число на материалния успех и на светската ангажираност. Гърците го наричали числото на справедливостта заради това, че се дели на равни и еднакви четни части. То символизира стабилност и завършеност…”

 

Много бих искала тези предсказания да се сбъднат, споделя Ваня. Заради творците, с които устояваме на все по-ширещата се духовна нищета, заради мисията, която сме приели. И няма да се уморя да повтарям, продажбата в изкуството не е мръсна дума, тя е оценка за това, до колко дадена картина, книга, песен или представление, са те докоснали. Винаги ми се е искало да осъществя провокацията - освен продажната цена, в каталога да поставя и още една – художествената стойност на произведението.

 

Пазарът на изкуството е наложил някакви формули, които не винаги са адекватни и най-вече справедливи. Всеки един от нас е имал уникалния шанс да попадне на различна, знакова, невероятна и запомняща се творба и дори да я притежава. Оценката на художествената й стойност, макар и субективна, се потвърждава с времето и в повечето случаи е твърде далеч от пазарната й цена. Творецът сам трудно може да отстоява претенциите си без да бъде заклеймен, като „скъпар”. Тук е ролята на институциите и специалистите, които трябва да защитят справедлива цена за художествените качества на произведението – допълва галеристката.

 

За нея постоянният рефрен „Живеем в трудно и бездуховно време” е досаден. Историята на изкуството показва, че никога или почти никога не е имало лесно време за творците. „Златните епохи” не са означавали, че всички творци са били еднакво или адекватно оценени и възмездени. Творците, са онези огънчета, които могат да разпалят духа на прекрасното.

 

В престижната титла „Маркони и приятели” в тази изложба влизат: Ангел Атанасов/Ачо/, Антон Антонов, Атони Гюров, Валентин Балев, Васил Петров, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Евстати Маринов,  Ивайло Евстатиев, Илия Касабов, Илиян Пеев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева,  Любен Пашкулски, Маргарита Войнова, Милена Дрончева, Милко Матеев, Милен Маринов, Огнян Георгиев, Олга Матвеева, Петър Андреев, Ренета Павлова, Румен Михайлов, Светлин Ненов, Севда Драгнева, Сейфетин Шекеров, Стефан Хаджи-Николов,  Татяна Полихронова и Цанко Цанков.

 

Маркони кани докоснатите от изящното изкуство на изображенията на 15 юни от 18.30 часа на 8-ми рожден ден.

 

 

Учредиха комитет за 100-годишнината на варненския театър „Стоян Бъчваров“

Коментари

Новини Варна