IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
16:06 | 11 юни 2018
Обновен: 18:56 | 7 май 2024

Учредиха комитет за 100-годишнината на варненския театър „Стоян Бъчваров“

Събитието ще е след три години, очаква се до тогава да е ремонтирана сцена „Филиал“, която в началото носи името „Съединение“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Обществен комитет, който ще има ангажимент да подготви програмата във връзка със 100-годишния юбилей на варненския театър, бе учреден днес. Събитието ще е след три години. До тогава се очаква знакови за театъра режисьори, които са работили с трупата през годините, да поставят нови представления. По своя спектакъл вече работи Явор Гърдев. Премиерата на „Дракона“ на Евгений Шварц ще е 3 и 4 октомври, а в една от главните роли ще е един от доайените на варненския театър Михаил Мутафов.  „Аз винаги се връщам тук с особено чувство, защото това е мястото, което ми е дало особен тип свобода и с това ще го помня винаги. Имах щастието да попадна във варненския театър на границата между двете хилядолетия и това се отрази на спектаклите, които направих. Пред мен се отвори една зона, свободна от всякакви зависимости, която ми даде поле за различни експерименти, които можеше да достигнат далеч. Първото представление, което направих с варненския театър – „Bastard“ играехме в изба - на 14 метра под земята. Последва голямата копродукция „Марат/Сад“, „Пухеният“ имаше своето специално пространство на сцена „Филиал“ и последно беше „Калигура“ – представление, в което поканихме публиката директно на сцената“, разказа Явор Гърдев.

 

В началото на следващата година, през февруари, за първи път пред публика ще бъде представена постановката на друг от емблематичните режисьори, които са работили и продължават да работят с варненския театър – проф. Пламен Марков.  Той ще постави Шекспировия „Отело“. Водят се преговори и с варненеца Галин Стоев. Негова постановка ценителите имаха възможност да видят на тазгодишния фестивал „Варненско лято“. Това е спектакълът на Народния театър - „Танцът Делхи“, с 4 награди „Икар“, едната от които за режисура. Галин Стоев е номиниран и за „Аскеер“ със същата постановка.
 

Предстои да бъде написан летопис на театъра, както и да се направи филм за 100-годишнината. Със задачата да опише значимите дати и събития в историята на театъра ще се заеме Никола Вандов, а филмът ще бъде поверен на Георги Тошев. Очаква се в началото на новия театрален сезон да бъде обявен и конкурс за бронзов бюст паметник на основателя на театъра Стоян Бъчваров.
 

„100 години е сериозна възраст, затова се изисква и сериозна организация по нейното честване. С ръководството на театъра взехме решение това да се случва в три поредни години, тъй като вярваме, че по този начин няма да остане варненец или българин, който да не разбере за този юбилей. Разчитаме на широка обществена подкрепа от партньори, приятели и съмишленици“, обяви директорът на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова.
 

Подписите на всички участници в обществения комитет се поставят в стар дневник на помощник режисьора, започнат в далечната 1921 г. и продължен във времето до днес. Изборът не е случаен. „Без почит и уважение към историята на театъра и към тези, които са дали най-много за него, ние не можем да оценим сегашното време, нито да вървим към успешно бъдещо развитие“, подчерта Даниела Димова.
 

Сред първите, положили подписите си за учредяване на обществения комитет, са доайените на варненския театър – актьорите Грациела Бъчварова и Михаил Мутафов. „Аз не съм от Варна. Поканиха ме тук през 1975 г., мислех че идвам само за малко, да се позабавлявам край морето и да се върна, но се оказа, че станах варненец, дори повече от някои, родени в този град. Любов и болка ме свързват с Варна и с варненския театър. Много съм привързан към тази сграда, в която е преминала по-голямата част от живота ми. Театърът продължава да живее благодарение на нас – актьорите, и на вас-зрителите, защото представление пред празен салон е най-голямата болка. Затова 100-годишният юбилей е общ празник на всички варненци!“, каза Михаил Мутафов.

 

„Животът ми е минал в този театър. Извървяла съм сложна пътека, по която съм оставила  къде добри, къде не особено добри следи. Щастлива съм, че ще стана част от юбилея на варненския театър. Ние трябва да направим всичко тази 100 годишнина да бъде отбелязана по най-емоционалния, по най-топлия, по най-любовния начин. Дължим го на варненци, които са направили толкова много през годините, за да го има варненския театър“, сподели Грациела Бъчварова.

 

 


 

„Гордея съм, че съм актриса на варненския театър, не бих го заменила с никой друг в страната“, категорична бе Веселина Михалкова, която е и артистичен директор на ДТ „Стоян Бъчваров“.
 

Всички от екипа си пожелаха да посрещнат юбилея с ремонтирана зала „Филиал“, в която е изиграно първото представление във Варна. През 1921 г. тя носи името „Съединение“. Първата пиеса се поставя на 12 март и това е „Инстинктът“ на Анри Кестмекер. „Това е модерно за времето си произведение, с което варненският театър заявява своето европейско самочувствие, което отстоява през всички години на своето съществуване“, отбеляза Виолета Тончева – специалист „Връзки с обществеността“ на културната институция.
 

Очаква се ремонтът на сцена „Филиал“ да приключи в рамките на година – година и половина. Документите вече са готови, изпълнение са и допълнителните изисквания, за да се получи разрешителното за строеж. Сцена „Филиал“ не е ремонтирана основно вече 50 години. Преди 15 години бе направено освежаване на входа.


Полина Петрова

Четете още:

Книгата си „Пристрастно. Театърът на Варна“ представи Виолета Тончева


 

Коментари

Новини Варна