IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
17:03 | 18 юни 2018
Обновен: 16:41 | 24 април 2024

Шест премиери са предвидени в „Опера в Летния театър“

Ценителите във Варна ще са първите в България, които ще видят мюзикъла „Да пееш под дъжда“ с Орлин Горанов в главната роля

По материала работи: Слав Велев
ДИРЕКТОРЪТ НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛНИЯ ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВЪВ ВАРНА ДАНИЕЛА ДИМОВА открои акцентите в деветото издание на „Опера в Летния театър“.  Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Шест премиери са предвидени в програмата на деветото издание на проявата „Опера в Летния театър“. През тази година инициативата е разделена на два модула, поради провеждането на Международния балетен конкурс от 15 до 30 юли. Първата част на „Опера в Летния театър „обхваща месеците юни и юли, а втората ще е от 7 до 23 август. Началният час на всички спектакли ще е точно в 21 часа.

 

Проявата тази година ще бъде открита на 20 юни с премиерата за България на световния мюзикъл „Да пееш под дъжда“ във версията на режисьора Борис Панкин. В главните роли са Орлин Горанов и Мариян Бачев. „За мен винаги е уникално да бъда във Варна и да работя с колегите от варненската опера. С режисьора Борис Панкин, с който имаме съвместни проекти вече пет години, решихме да направим нещо по-нестандартно, по-лудо. С мюзикъла „Да пееш под дъжда“ предизвикахме не само себе си и екипа на варненската опера, но и публиката.

 

 

Смятам, че след представлението всеки човек ще си тръгне по-различен, по –щастлив, по-усмихнат и няма да забравя да си пее, дори да вали“, каза Орлин Горанов.
 

Следващата премиера ще е на 28 юни, на мюзикъла „Зоро“ с режисьор Петко Бонев. Двете заглавия ще бъдат повторени и през август – съответно на 17-и и 21-ви. Диригент и на двата мюзикъла ще е Страцимир Павлов. „И двата спектакъла се отличават с прекрасна музика, макар да са стилово много различни. В „Да пееш под дъжда“ стилът е суинг, докато в „Зоро“ водещо е фламенкото, там и оркестърът е по-малък“ сподели Страцимир Павлов.  

 

 

„Поканиха ме да поставя на варненска сцена „Зоро“ след успеха на „Граф Монте Кристо“, подчерта режисьорът Петко Бонев. Той е избрал английската версия на мюзикъла, която се отличава със сериозна драматургия.

 

В спектакъла ще прозвучат някои от най-големите хитове на Джипси Кингс. Песните и текстовете са на английски, тъй като за режисьора е важно да се придържа максимално към оригинала. Предвидени са субтитри на български. Мюзикълът пресъздава драматичната приказка за романтичния герой Зоро, който в сцената попада в необикновени певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади. За уменията със шпагата на изпълнителите на сцената отново се е погрижил Николай Дериволков, който миналата година работи с актьорския състав на „Тримата мускетари“.  Трима са одобрени за ролята на Зоро след кастинг. Това са Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи и Николай Димитров.

 

 

Операта „Пепеляшка“ е третото премиерно заглавие, на което ценителите ще се насладят на 4 юли. С него ще бъде отбелязана годишнината на Росини. „Тази година, изграждайки програмата на „Опера в Летния театър“ си поставихме за цел да представим пред варненска публика изпълнители, родени тук и изградили сериозна кариера зад граница, но недостатъчно познати в своя град. Сред тях е Валентина Куцарова, която ще е в ролята на Анжелина в „Пепеляшка“ – подчерта директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова. Друг такъв изпълнител е Милен Божков, който ще в ролята на Каварадоси в „Тоска“ на 7 юли. Третият варненец със значима кариера по световните сцени, който ще се представи в тазгодишното издание на „Опера в Летния театър“ е Иван Момиров. Публиката ще го види в ролята на Алфред в операта „Травиата“ на 20 август.
 

„Летящият холандец“ е четвъртата премиера в първата част на „Опера в Летния театър“. Тя ще е на 12 юли. Не за първи път пред варненска публика, но с участието на международни звезди ще са оперите „Кармен“ – на 2 юли и „Тоска“ – на 7-ми. В първата участие ще вземе мецосопраното Саня Анастасия, а във втората Драгана Радакович.
 

С премиера на „Джокондата“ на 7 август ще започне втората част на деветото издание на „Опера в Летния театър“.  Творбата се поставя за първи път в 71-годишната история на операта във Варна.

 

Новата версия на „Царицата на Чардаша“, която ще е възстановка на впечатляващата постановка на Видин Даскалов, може да бъде видяна на 14 август. Варненските ценители, както и гостите на града ще могат да се насладят и на балета „Лебедово езеро“ – на 9 август. На 20-ти ще бъде представена операта „Травиата“. „Опера в Летния театър“ по традиция ще бъде закрита с голяма гала на 23 август.  Специален гост в последната вечер ще е големият италиански тенор Фабио Армилиато, който ще изпълни пред варненска публика няколко знакови за него произведения. Любопитно е, че на следващата вечер той ще премине по червения килим на фестивала „Любовта е лудост“, тъй като е един от участниците във филма на Уди Алън – „На Рим с любов“.

 


И в деветото издание на "Опера в Летния театър" се опираме на успешния опит, който сме натрупали до момента и сме включили в програмата всички жанрове, които се търсят от нашата публика - мюзикъл, опера, балет и оперета" - обобщи Даниела Димова. 
 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 
 

Коментари

Новини Варна