IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
15:04 | 19 юни 2018
Обновен: 16:42 | 24 април 2024

68 проекта си разпределят над 500 хил. лева от Фонд „Култура“

Средства ще получат фестивали за анимация, кино, фотография, музика, международни конкурси, читалища и др.

По материала работи: Слав Велев
68 проекта си разпределят над 500 хил. лева от Фонд „Култура“

68 са одобрените проекти на сдружения и организации, които ще получат финансиране на втората сесия на Фонд „Култура“, разпределящ общински средства. Победителите са избрани сред общо 129 кандидати. За реализирането на фестивали, концерти, издаването на книги и други дейности през второто полугодие са разпределени над 540 хил. лева. Средства ще получат фестивали за анимация, кино, компютърно изкуство, фотография, музика международни конкурси, сдружения, фондации, подпомагащи изкуства, читалища и др.

 

След оценка за финансиране са допуснати малко повече от половината, подали документи. Голяма част от тях далеч няма да получат първоначално заявената сума. Около 1/5 от средствата, които осигурява Фондът за втората сесия, е определено да отидат за провеждането на 28-то издание на Международния балетен конкурс. Финансирането му е със 110 хил. лева. Най-малко пари са заделени за участието на братя Мартин и Александър Зайранови на междурнароден конкурс за цигулари във Виена.

 

15 000 лева са предвидени за снимки във Варна на нов български филм с работно заглавие "Ритъмът на сърцето". За провеждането на фестивала „Златна роза“ са отпуснати 14 хил. лева при първоначално заявени от организаторите 110 хил. лева. За „Любовта е лудост“ са определени 28 хил. лева при искани 100 хил. лева. 24 500 лв. отиват за Международния джаз фестивал "Варненско лято2018".

 

Заделена е прилична сума за оформянето на книжни издания. 5 хил. лева са одобрени за изготвянето на релефна карта на Морска градина. Толкова отиват и за изготвянето на екстериорен и интериорен дизайн за нова визия на бившето кино „Първи май“ в Аспарухово.

 

На първа сесия на Фонда бяха одобрени 56 проекта, които получават финансиране от 477 333 лева.

 

30 годишнина чества първата варненска частна галерия - 8

Живопис на Васил Стоев реди галерия „Тереза Зиковска“

Своя последен роман представя пред варненци Панчо Недев

Коментари

Новини Варна