IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
16:34 | 16 юли 2018
Обновен: 09:32 | 20 април 2024

Припомнят творчеството на Володя Вълчев с изложба и сборник

Експозицията може да се види в Градската художествена галерия до 26 август, а работата по изданието е продължила 18 години

По материала работи: Ставри Таргов
Припомнят творчеството на Володя Вълчев с изложба и сборник


25 картини на големия български живописец Володя Вълчев и 22-ма негови приятели са изложени в Градската художествена галерия до 26 август. Могат да се видят произведения на Милко Божков, Георги Лечев, Петьо Маринов, Вихрони Попнеделев, Ванко Урумов, Явор Цанев, Васил Василев. Инициативата „Володя Вълчев и приятели“ е на дъщерята на Володя - Владислава.

 

 

Експозицията е трета в памет на художника в родната му Варна. Вече е факт и сборник, посветен на творчеството на Володя Вълчев. Екипът е работил 18 години по създаването му, издирвал е и фотографирал картини на живописеца.

 

 

Аз съм много щастлива и спокойна, че държа в ръцете си това издание. Стремежът ни беше да включим колкото можем повече и успяхме, сподели пред екип на Медийна група „Черно море“ Владислава Володиева Вьорман. „Аз съм много пристрастна, изключително обичам работата на баща ми, той рисуваше това, което обичаше.

 

 

Публиката трябва да даде оценка на творчеството му и да каже с какво ще го запомни, тъй като картините му започват собствен живот и извървяват своя път“, допълни тя.

 

 

Владислава скромно признава, че не е наследила таланта на баща си, но се гордее, че има сърце за изкуството.

 

 

Водещият принцип в творчеството на Володя Вълчев  е свободата във визуалното изразяване. Картините му са на ръба на абстрактното, а критиците ги определят като експресионистични откровения.

 

 

В творчеството му доминира експресивното, свободно живописване, силното чувство и драматичното настроение. Почти акварелният характер на картините му създава чувството за изящност, лекота и финес.

 

 

„Володя Вълчев е влюбен в природата и той съзерцава природните пейзажи, но ги превръща след това в почти абстрактни живописни творби, но никога не става абстрактен художник“, коментира изкуствоведът Румен Серафимов.  

 

 

Естетическият характер на творчеството на Володя Вълчев го приобщава към модерната европейска живопис. Негови творби са собственост на галерии и частни колекции в България и цяла Европа.

 

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна