IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
12:32 | 18 юли 2018
Обновен: 17:33 | 13 март 2024

Двама от най-добрите в света графици гостуват във Варна

Арт Галерия Ларго представя изложбата „Стълкновение - Сливане”на Анна Тихонова – Йорданова и Юлиан Йорданов

По материала работи: Слав Велев
Двама от най-добрите в света графици гостуват във Варна

Съвместна изложба - графика на Юлиан Йорданов и беларуската художничка Анна Тихонова – Йорданова подготвя Арт Галерия Ларго  от 20 юли  до 7 август. Провокация за публиката е темата на изложбата. Двамата художници са напълно различни - като пол и като националност, като характер и темперамент, като светоусещане и артистичен подход, като начин на работа и себеизразяване, като творчески интереси и любими технически способи и начини на работа. Може да се каже, че са двама от най-добрите в света съвременни графици. Юлиан е по-динамичен, Анна е по-лирична. Неговите творби често излъчват мощ, експлозивна енергия, агресивното мъжко начало. Нейните творби често са като една лека, ефирна мелодия, носеща се из въздуха.

 

Юлиан претворява темите, като ги разработва като създател, а Анна може да претвори същите теми като един съзерцател. Офортите на Юлиан са винаги пълни с детайли, прецизни и подробни като композиция, ангажиращи зрителя до най-малкия детайл, фокусирани върху темата и развиващи бурно и стремглаво авторовата идея. Офортите на Анна са по-обобщени, по-философски, при нея историята се разказва с дейното участие на въображението на зрителя, композицията винаги е изпълнена с лекота, с женска чувственост и артистизъм. Затова и едната част на темата на експозицията е „СТЪЛКНОВЕНИЕ”. Стълкновение на теми, идеи, светоглед, на два различни творчески характера, на представители на два народа, ако щете, на две личности, живели и формирали се в два различни свята.

 

Изложбата предшества Международния Екслибрис Конкурс Варна, който ще се проведе за трети път през август 2018 г. Това е второто издание на експозицията, представена през месец юни в китайския град Тианджин. Във Варна ще гостува до 7 август.

 

Варна отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски

2/3 от участниците в международния балетен конкурс са в категория старша възраст

Коментари

Новини Варна