IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
17:13 | 15 октомври 2018
Обновен: 04:13 | 18 март 2024

„Листопад на спомените“ събира 148 състава във Варна

Участниците в националния конкурс на старата градска песен и фолклор ще се състезават в шест категории

По материала работи: Пламен Янков
„Листопад на спомените“ събира 148 състава във Варна

Доц. д-р Геновева Михова (вляво) и Екатерина Дамянова. Кадър ТВ „Черно море“

 

 

148 състава и 74 индивидуални изпълнители от България и Украйна ще вземат участие в XXIII издание на националния конкурс на старата градска песен и фолклор „Листопад на спомените“ - Варна 2018. Участниците в проявата ще се състезават в шест категории. 

 

„Фестивалът е уникален, защото той е създаден от група пенсионери, които 23 години работят за ежегодното му осъществяване“, каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов - „Утро в нашия град“, Екатерина Дамянова, зам.-председател на фондация „Листопад на спомените“. 

 

„Подобен фестивал се прави с много труд и ентусиазъм. С годините доказваме, че с право проявата е извоювала място в културния календар на Варна и страната. Хората, които участват в организацията, го правят с идеята, че изпълняват един свой човешки дълг към тази възрастова група и към нейния стремеж да води активен социален живот“, сподели д-р Геновева Михова, председател на общинската организация на Съюза на пенсионерите 2004 и председател на фондация „Листопад на спомените“.

 

Една от съпътстващите прояви към фестивала е издаването на песенен сборник „Листопад на спомените“. „В него представителите на третата възраст споделят виждането си за живота, спомени за младостта, родните места... Това, което обединява лиричните им изповеди, е любовта към България и народа и стремежа българската идентичност да бъде съхранена“, разказа още д-р Геновева Михова. 

 

Петчленното жури, което ще оценява участниците, е в състав: председател – проф. Костадин Бураджиев, зам.-ректор на Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив, Георги Мановски – диригент и музикант, преподавател в СУ за ХНИ „Константин Преславски“, Нели Божова – д-р по изкуствознание и вокален педагог, поп певицата Мими Николова и Йордан Попов – музикант и диригент.

 

В тържественото откриване на 19 октомври от 17 часа в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта участие ще вземе и група гайдари от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства във Варна. Проявата ще продължи до 21 октомври включително.  

 

Илияна Митакова

 

Целия разговор вижте във видеото

"Щрихи от утрото" (15.10.2018) - Национален конкурс „Листопад на спомените“ – Варна 2018

 

Коментари

Новини Варна