IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
15:43 | 16 октомври 2018
Обновен: 16:46 | 28 февруари 2024

Две различни цивилизации се сблъскват пак в „Мадам Бътерфлай“ в четвъртък

Предложението на Операта е 18 октомври, 19.00 ч.

По материала работи: Слав Велев
Две различни цивилизации се сблъскват пак в „Мадам Бътерфлай“ в четвъртък

Жестокият сблъсък на две коренно различни цивилизации, пресъздаден от Пучини ще оживее за пореден път на варненска сцена в четвъртък, 18 октомври от 19.00 ч. на Основна сцена на Държавната опера.

 

Варненската оперна публика обича срещите със своя съгражданин, известния тенор Иван Момиров, който живее в Италия, но не забравя и родния си град. На 18 октомври ще го видим за пръв път в ролята на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“ от Пучини.

 

За своя герой, Пинкертон Иван Момиров  споделя: Той за мен е вече на 10 години, за пръв път пресъздадох образа му в една изключително успешна японска продукция, която обиколи света. Запознат съм в детайли с японската култура, бившата ми съпруга Анна Куо e половин японка, правихме и европейска, и японска сватба. Във Варна през 2003 година двамата участвахме в „Бохеми“ и тогава, както ми разказаха, се наложило да заключат балконите, за да не паднат – толкова много хора искали да гледат спектакъла. Безпрецедентен случай в историята на нашия оперен театър и незабравимо преживяване за мен.

 

Но да се върна на „Мадам Бътерфлай“. В средата на XIX век в Япония има разтърсващи събития, пада шогунатът и животът в страната е подложен на драматични промени. От друга страна, отварянето на Япония към света довежда до още по-големи катаклизми и главната героиня в „Мадам Бътерфлай“ е тяхна жертва. Чрез нейната трагична съдба Пучини пресъздава жестокия сблъсък на две коренно различни цивилизации. Моят герой Пинкертон носи ясната рамка на модерния западен човек, докато образът на Чо- Чо-сан е разгърнат и стига до сърцето на публиката. Израсла в различна култура, с различни духовни ценности, тя има нещастието да се влюби в млад американец, но от позицията на гейша любовта й е обречена.

 

До сюжета: фатална предопределеност плюс  трагичен финал прибягват и либретистите на „Мадам Бътерфлай“ Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Те работят върху драмата „Гейша“ на един американския драматург, който пък се опира на друга новела. Общо взето, става дума за познат сюжет, който с гениалната си музика Пучини прави още по-популярен.

Но главните герои в „Мадам Бътерфлай“ не могат да бъдат определени като положителни или отрицателни, те просто са представители на два свята, които не се съчетават. Макар и разкаян, на финала Пинкертон затвърждава своята доминантна консуматорска природа, като след дълго отсъствие се връща, за да вземе детето си. Докато за него Чо-Чо-сан е само епизодичен момент, забавна играчка, за нея той е смисълът на живота. Младата жена, въпреки крехкостта си, устоява на нападките на своето традиционалистко обкръжение и остава вярна на любимия до последния момент. А когато разбира, че той никога не е мислил за общо бъдеще с нея, избира единствения възможен изход за себе си - смъртта.

 

МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ

 

Опера от Джакомо Пучини
Режисьор Кузман Попов
Диригент Николета Конти

Действащи лица и изпълнители:

МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ - Линка Стоянова
СУЗУКИ - Вяра Железова
Б. Ф. ПИНКЕРТОН - Иван Момиров
КЕЙТ ПИНКЕРТОН - Филипа Руженова
ШАРПЛЕС - Пламен Димитров
ГОРО - Пламен Долапчиев
ПРИНЦ ЯМАДОРИ - Христо Ганевски
БОНЗО- Гео Чобанов
КОМИСАР - Людмил Петров 
ЧИНОВНИК - Илко Захариев
ЯКУСИДЕ - Владислав Владимиров
МАЙКАТА - Антоанета Маринова
БРАТОВЧЕДКА - Иринка Николова
ДЕТЕ - Белла Петрова

 

 

 

Коментари

Новини Варна