IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
14:05 | 17 октомври 2018
Обновен: 16:14 | 17 април 2024

Живопис на Георги Станчев-Гео показват във Варна

"Денят завършва с изкуство във ФКЦ" се казва изложбата

По материала работи: Слав Велев
Живопис на Георги Станчев-Гео показват във Варна

Изложбата на Георги Станчев - Гео е експонирана във фоайето на ФКЦ и ще продължи до 30 октомври. "Моето виждане за изкуството е то да вълнува и обогатява, да издига и вдъхновява зрителя, споделя авторът. Да ни вкарва в една реалност, подобна на нашата, но не съвсем, много по-различна и приказна. Като цветен филм, малко сюрреалистичен, все едно влизаш в картината като във кадър и заживяваш някакъв нов живот, като на сън. Развитието на изкуството не е спирало през вековете и в това е силата му, че търси непрекъснато нови изразни средства. Всяко време ражда своите изключителни творци, по които всички останали се сравняват и се стремят към тяхното съвършенство. Изкуството се преплита с живота ни, така отначало във въображението ни се зараждат идеи, които започват да те вълнуват и ти виждаш мислено как могат да се осъществят и се амбицираш да ги реализираш, но са нужни време, вдъхновение и смелост. Една от задачите на художника е да улови духа на времето, движението и стила на съвремието като интерпретира през своята индивидуалност и мироглед, да създаде изкуство, базирано на националната и световна култура, върху която да надгражда“, допълва Георги Станчев – Гео.

 

Картините му се отличават със своя оригинален стил и наситен колорит. Неговите платна грабват вниманието с виртуозно нахвърлените цветни петна. На базата на своята дългогодишна практика и натрупан през годините опит, той е усвоил много добре маслената техника и цветови гами. Гео работи в много широк спектър от стилове, но определено в пейзажите и натюрмортите преобладава импресионистично влияние, а във фигуралните и абстрактни композиции - експресионизма и кубизма. Цветовете, които използва са сложно съчетани, същевременно ярки, на някои места лазурни и пластични, на други - по класически сдържани и монохромни. Това определено е едно от качествата на художника плюс добрия рисунък, които определено се забелязва в конструкцията на всяка композиция. Някои от картините на автора са реалистични, други - абстрактни или малко сюрреализъм, но пречупени през неговата оригинална индивидуалност и уникално светоусещане. Изложбата ще продължи до 30 октомври.

 

Две различни цивилизации се сблъскват пак в „Мадам Бътерфлай“ в четвъртък

Коментари

Новини Варна