IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
14:38 | 18 октомври 2018
Обновен: 15:16 | 17 април 2024

Изложба на Деница Янева, Ненко Чернев и Венцеслав Антонов представя Галерия „Графит“

“ФРАКТУРИ″ провокира с търсенията на трима различни, но близки графици

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Изложба „ФРАКТУРИ” на авторите Деница Янева, Ненко Чернев и Венцеслав Антонов цели да разчупи утвърдени техники, като показва своеобразна нова визия на творбите, противопоставя традиционното с нетрадиционното. Откриването е тази вечер, 18 октомври от 19:00ч.

 

„Идеята дойде от спонтанен разговор с Венцеслав Антонов, сподели Ненко Чернев. Имахме конфликти по отношение на изобразителното изкуство и начина на подредба на графичните творби. Догодина предстои юбилейното 20-то издание на  Биеналето на графиката.  Ние като членове и Венци като председател на Асоциацията на графиците решихме да направим една експериментална изложба, която за наша голяма радост беше подкрепена от Община Варна. Този експеримент е плод на доста дебати“ – добавя графикът.

 

Експерименталното тук е, че се използват т. нар. дигитални технологии, които въплъщават съвременните тенденции в изкуството, каза доц.Деница Янева.Това е и общото звено, което обединява нас тримата в тази изложба, наречена „Фрактури“. Лично моите търсения са в областта на движението и структурата, които са свързани и се допълват, но представят различни емоции и състояния. Венцеслав Антонов също интерпретира тази проблематика с неговите фрагменти, които са въплъщение на неговите емоции и търсения. Това е един път, който той следва доста отдавна. Те представят неговата разпознаваема визия. Докато творбите на Ненко Чернев имат някаква тайнственост, която обединява по тайнствен начин миналото и настоящето и са мост към бъдещето. По този начин всеки един от нас се вписва в съвременните тенденции, които битуват в изкуството днес“ – добави доц. Янева.

 

„Аз съм най-възрастният от тримата, разказа за „триото“ Венцеслав Антонов. Използвали сме кавалетна графика, която е малък формат. Идеята е да има и рисунка, експеримент. С помощта на дигиталното представяне, творби отпреди 40 години получават нов преглед. Правим контрасти с живописни работи. Получават се колажи на отделни фрагменти. Името дойде от разчупването на традицията. „Фрактура“ означава разчупване. Залата предполага голям формат произведения, затова предприехме и такава стратегия. Всеки един от нас участва с по три големи произведения и няколко по-малки.

 

Предполагам, че публиката ще възприеме добре този наш експеримент. Големите творби са един вид наша визитка. Те са подходящи за големи хотели, офиси и ценители“- допълни Венцеслав Антонов.

 

По отношение на публиката и съвременната графика, творецът отбеляза  „Пейзажи тук не съществуват, има концептуалност. Интересното е, че хората са свикнали картината да показва нещо, което са виждали. Изведнъж виждат нещо, което действа по-абстрактно. То влага и показва философия. Идеята на художника е да покаже себе си, без да се интересува дали ще се купи творбата му. Ние нямаме пазара, който има Европа. Галериите там дават много информация за авторите. Периодът беше ужасяващ. Навремето всичко беше малко по-социализирано. Изведнъж се даде повече свобода, която премина в слободия. Започна да се спекулира с инсталации, които все повече са реплики на нещо, което вече е правено. Връщат се тенденции, други отмират.

 

В изложбата „Фрактури“ има един експеримент със стара врата на нашия „Вулкан“ (обител на свободния дух на варненските творци от 80-те години на миналия век). Понеже аз съм един от основателите, оставихме тази врата като  инсталация и спомен“ , каза още Венци Антонов.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна