IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
17:00 | 6 ноември 2018
Обновен: 20:05 | 25 април 2024

Вили Тончева представя в книга потайности от варненския храм на Мелпомена

Премиерата на „Пристрастно. Театърът на Варна“ бе в Дома на архитекта

По материала работи: Слав Велев
Вили Тончева представя в книга потайности от варненския храм на Мелпомена

Не просто книга с интервюта е творбата на нашата колежка Виолета Тончева „Пристрастно. Театърът на Варна“. Тя е любов към варненския храм на Мелпомена, тя е и надникване иззад кулисите на едно от най-старите изкуства на планетата. Вили Тончева представи своята нова книга в Дома на архитекта по покана от доц. д-р Георги Калагларски, председател на Съюза на българските журналисти - Дружество Варна.

 

Книгата е първото от поредицата събития, с които започна тригодишната програма на ДТ „Стоян Бъчваров“ за отбелязване на 100-годишния юбилей на театъра през 2021 г.

 

В първия раздел „Лицата на Варненския театър” авторката акцентира върху личностите, докато във втория раздел „Театралната лаборатория” се фокусира върху изграждането на знакови постановки от последните години, включително с рефлексиите на критици, театрали и журналисти. „Пристрастно. Театърът на Варна“ успява да предложи един интересен ракурс към значими творчески личности и театрални продукции, да запечата едновременно паметта за миналото и рефлексията за днешния ден, да разкрие движещите идеи и енергии на театралния процес във Варненския театър,“отбелязва в предговора проф. дин Николай Йорданов.

 

“Пристрастно. Театърът на Варна” е едно истинско, много лично и (при)страстно обяснение в любов към театралното изкуство и варненската сцена. Пълна с красивите думи и споделени емоции на Грациела Бъчварова, Явор Гърдев, Михаил Мутафов, Стоян Радев, Стилиян Петров, Веселина Михалкова, Даниела Викторова и още и още... Ще погали душата на всеки почитател на Варненския театър J“, коментира във фейсбук Михаела Михайлова от варненската журналистическа колегия.

 

Виолета Тончева е журналист, член на СБЖ, преводач на книги и разкази от немски език, пиар на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Автор на „Книга за Радио Варна. Традицията задължава” и „Книга за Радио Варна. Традицията е модерна” (изд. „Славена, 2004 и 2007), сборника с литературна критика „Разказването на света. Литературни рефлексии” (изд. ФИЛ”, 2015), „Пристрастно. Театърът на Варна“ (изд. ФИЛ, 2018), както и на многобройни публикации за театър, опера, литература и медии в различни печатни и електронни издания, сред които в. „Литературен вестник”, в. „Култура”, списанията „ЛИК“, „Хомо Луденс”, „АРТизанин“, „Знаци”, алманаха „Света гора”, порталите Kultura.bg, Liternet.bg и др.

 

М. Койнова: Творецът превежда на публиката невидимата красота

Кирил Аспарухов на 70

 

Коментари

Новини Варна