IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
08:49 | 19 януари 2019
Обновен: 12:19 | 16 март 2024

И италианският град Матера става европейска столица на културата за 2019 г.

Той ще носи тази титла редом с Пловдив, където церемонията по откриването беше на 12 януари

По материала работи: Пламен Янков
И италианският град Матера става европейска столица на културата за 2019 г.

Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално европейска столица на културата за 2019 г., съобщава bTV. Той ще носи тази титла редом с Пловдив, където церемонията по откриването беше на 12 януари. 

 

Почетни гости на тържественото откриване на европейската столица на културата в Матера ще бъдат най-висшите италиански държавници – президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът.

 

Откриването ще протече в пет етапа през целия ден. Те са озаглавени "Отворени звуци", "Отворени светлини", "Отворен град", "Отворено шоу" и "Отворено бъдеще". Сцени на тези пет етапа ще бъдат различни части на Матера – централните площади "Сан Пиетро Кавеозо" и "Виторио Венето", централните улици "Ридола" и "Корсо", двата стари квартала – Сасо Баризано и Сасо Кавеозо, както и бивша кариера на входа на града, превърната в театър на открито.

 

Церемонията по откриването включва изпълнения на оркестри от всички общини на Базиликата, както и на гостуващи европейски оркестри, в това число и от Пловдив. Церемонията включва още парад на артисти, концерт на национални и международни изпълнители, светлинно шоу и светлинни инсталации.

 

Част от проявите ще продължат и утре.

 

Четете още Пловдив e европейска столица на културата

„Ню Йорк таймс” включи Пловдив в престижна класация

Коментари

Новини Варна