Учениците от НУИ "Добри Христов" редят свои творби в изложба-конкурс
Арт Галерия Ларго започва 2019-та година с юбилейна изложба на младите творци от специалностите „Изящни изкуства” и „Рекламна графика”
Публикувана: 21 Jan 2019 | 14:10

 

 

Арт Галерия Ларго започва 2019-та година с юбилейна изложба на младите творци от специалностите „Изящни изкуства” и „Рекламна графика” на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Това е десетата поредна изложба на възпитаниците на варненското училище и по традиция ще е с конкурсен характер. Ежегодно се присъждат и раздават награди, осигурени от училищното настоятелство и спонсори.

 

В поредната изложба-конкурс в галерия Ларго свои творби ще представят учениците от VIІI до ХІІ клас. Тази година освен с творби от есенния пленер, учениците ще се представят и със свободни работи, изпълнени в традиционните техники молив, туш, въглен, креда, акварел и маслени бои.

 

Творбите ще бъдат оценявани в две възрастови категории – първа група – ученици от 9 и 10 клас и втора група – 11 и 12 клас. Журито, което ще определи победителите, включва известните варненски художници Венцислав Марков, Димо Миланов, Милен Маринов и Светлин Ненов. Във всяка от групите ще бъдат раздадени първа награда.

 

„Националното училище по изкуствата „Добри Христов” е създадено като музикално училище  през 1944 г. със специалности – „Класически музикални инструменти” и „Класическо пеене”. От 1990 г. е разкрита нова специалност – „Класически танц”, а от 1992 г. – „Изобразително изкуство”. От 2002 г. са разкрити  специалностите по български народни инструменти, от 2003-та година – „Българско народно пеене”, а от 2008 г. – „Поп и джаз пеене”. Над 500 ученици от I до ХІІ клас се обучават в 26 специалности в 3 профила: Музика (всички класически и народни инструменти, класическо, поп и джаз, народно пеене), Танцово изкуство (балет), Изобразително изкуство - изящен профил. От януари 2004 г. получава статут на Национално училище по изкуствата, което е първото извънстолично национално училище.             

 

Откриването е на 23 януари 2019, сряда, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум №8. Изложбата продължава до 5 февруари, Повече инфо на www.largogallery.com.             

 

Коментари ( 0 )