IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
17:01 | 22 януари 2019
Обновен: 19:25 | 26 април 2024

„Рома“ и „Фаворитката“ с по 10 номинации за „Оскар“

Полският филм „Студена война“ изненадващо ще се бори за най-добра режисура в лицето на Павел Павликовски

По материала работи: Деян Михайлов
„Рома“ и „Фаворитката“ с по 10 номинации за „Оскар“

Точно в 5,20 сутринта в Холивуд (б.а. – 15,20 часа българско време) бяха оповестени номинациите за „Оскар“ за 2018 г. 

Филмът на мексиканеца Алфонсо Куарон „Рома“ получи цели 10 номинации. Сюжетът се развива в началото на 70-те години на миналия век и проследява живота на семейство от средната класа, обитаващо буржоазния квартал „Рома“ в Мексико сити. Историята е пресъздадена със затрогваща откровеност и почти документална достоверност. Сценарият е дело на самия Куарон, който освен това е и оператор на филма.


Месец преди посрещането на новата 2019 г. филмът се явява в известен смисъл първопроходник. Защото неочаквано и за самия режисьор "Рома“ започна процес на промяна на правила в бранша. Нещата се развиват така -  първоначалното си финансиране Алфонсо Куарон получава от един от най-големите продуценти на независимо кино - Participant Media. Куарон снима филма си за 108 снимачни дни, което е два пъти по-дълъг снимачен период от обичайния. Прави 10-минутно демо и го показва на евентуалните разпространители. Не са малко тези, които проявяват интерес, все пак "Графитация“ (2013) на същия режисьор е отличен с "Оскар“, но Netflix дават най-добра оферта - 20 милиона долара. Седмици наред Куарон и Participant Media обмислят предложението, тъй като знаят, че влезеш ли веднъж в Netflix, излизаш от киномрежата.
От платформата за стрийминг не признават реда, според който онлайн показът трябва да е най-накрая. До този момент със своите сериали Netflix е основен враг на телевизиите, с киноразпространителите все още не са влизали в открита битка. Куарон обаче знае, че е направил филм, който може да се бори за „Оскар“, и това е основният му коз при преговорите с Netflix. Но за да участва в състезанието, филмът му трябва да се е въртял по кината. В крайна сметка той успява да убеди платформата за стрийминг да наруши собствените си правила и да предложи "Рома“ първо на фестивали, след това да го пусне на голям екран и чак накрая онлайн. От Netflix приемат, като ограничават излизането в кината до три седмици. Публичното обяснение на Netflix е, че отчитат, че ако не се съобразят с тези условия, постепенно ще отблъснат най-добрите световни режисьори и в крайна сметка ще си останат платформа за добри, но не чак толкова добри филми, че да бъдат признати от кинобранша. 


Така „Рома“ видя бял свят по киноекраните и имаше шанс да може да се бори за „Оскар“, а сега е основен фаворит за статуетката в основните категории.
Претендент за най-много статуетки е и „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос. Филмът също има 10 номинации, но може да вземе само 9, защото две са в една категория – за поддържаща женска роля. Сценарият, написан от Дебора Дейвис и Тони Макнамара, разказва за политическите машинации по време на царуването на кралица Анна Стюарт. Историята е посветена на придворната дама Абигейл, която се опитва да стане фаворитка на кралица Анна. Същевременно, за да придобие специално положение в кралския двор, лейди Абигейл ще трябва да се конфронтира със собствената си братовчедка – лейди Сара.


С по 8 номинации са „Роди се звезда“ на Брадли Купър и „Вице“ на  Адам МакКей. По впечатляващото е, че певицата Лейди Гага ще се бори за 2 статуетки – за най-добра песен – Sallow, и за най-добра актриса, и то още в дебютното си участие в киното. Това тя го дължи най-вече на Брадли Купър за това, че той е настоявал именно певицата да участва непременно в „Роди се звезда“.


Със 7 номинации е най-касовият филм зад Атлантика „Черната пантера“, но една от изненадите е полският филм на Павел Павликовски „Студена война“, който ще се бори за три статуетки, в това число и за режисура. Лентата бе представена на откриването на „Любовта е лудост“. 


91-вата  церемония по връчването на статуетките "Оскар" ще бъде на 24 февруари.

Коментари

Новини Варна