IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
11:01 | 28 януари 2019
Обновен: 00:06 | 8 април 2024

Варна ще посрещне древноегипетски кораб

Експедицията АБОРА ІV доказва уникални праисторически пътувания

По материала работи: Борис Проданов
Варна ще посрещне древноегипетски кораб

Това лято ще се проведе морската експедиция АБОРА IV. Международната проява е дело на германския експериментатор и изследовател д-р Доминик Гьорлитц и норвежкия институт „Тур Хейердал“

 

За АБОРА IV може да се каже, че ще изследва праисторическите контакти по море между цивилизациите от Черноморския басейн и Източното Средиземномори. Световни учени и специалисти ще се качат на реплика на кораб от древноегипетската епоха. Плавателният съд е избран от съчинения на древногръцкия автор Херодот, според когото египтяни (основно търговци) са стигнали до Скития и Тракия, както и до Кавказ, основавайки легендарното царство Колхида (сегашната Грузия).

 

Такива контакти очевидно са възможни, защото в България има находки от древността: до с. Гърло (Перник) е намерен подземен храм. Той е реплика на такъв от Сардиния и доказателство на средиземноморски преселения по земите ни.

 

Стартът на АБОРА ІV е планиран за началото на юни от руското пристанище Сочи. Оттам корабът ще премине и през Варна, после ще посети Истанбул, Троя, Атина, островите в Егейско море – Тера, Лемнос, Милос, за да приключи на о. Крит.

 

С цел автентичност тръстикови детайли за кораба са осигурени от езерото Титикака. Боливийските индианци единствени досега пазят уменията си да строят лодки от тръстика. Сглобяването е предвидено да стане в Сочи, а на борда ще се качи 12-членен екипаж. Снимачен екип ще подготви документален филм за експедицията.

 

АБОРА IV включва и социален елемент, предвид половинвековният юбилей на плаването на Тур Хейердал с тръстиковия кораб „Ра II“. Д-р Доминик Гьорлитц е решил да докаже, че представители на различни страни и култури могат да съжителстват и работят съвместно на едно място.

 

На АБОРА ІV ще видим българин, руснак, американец, арменец, грък, турчин, холандец, боливиец и германец. Екипажът вече изкара тренировъчен лагер пред лятото на миналата година в Германия.

 

Варна е изключително важен пункт по трасето на плаването. Именно тук са открити най-старите златни изделия на планетата – на около 6500 г. Варненският археологически музей ще участва като равноправен партньор в експедицията. Представител на институцията и града ни е Теодор Роков.

Той ще участва във второ такова плаване. През 2010 г. покори „Дунавска Одисея“ по маршрута от Белград до Варна с лодка от древността, издържала в Дунав и Черно море.

 

Благодарение на Теодор Роков може да се продължи традицията музеят във Варна да участва в експериментални плавания. Пресен е споменът от експедиция „Аргонавтика“, която това лято навършва 35 г. Не е забравен и „По пътя на спондилуса“ преди 3 десетилетия.

 

За участието на Теодор Роков се търсят 6000 лв., които включват всички разходи за АБОРА ІV.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Експерт: Морски открития от древността отварят нови ниши за туризма

Коментари

Новини Варна