Археологическият музей във Варна отчита успешна година
В сряда от 16 ч. предстои да се открие и изложбата „Който пие, зло не мисли“
Публикувана: 11 Feb 2019 | 11:34

Изминалата 2018 г. беше изключително успешна за специалистите от Археологическия музей – Варна. В рамките на морската столица бяха проведени спасителни разкопки на обекти, които допълниха с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното средновековие. Продължиха разкопките на халколитното селище в м. Корията до гр. Суворово. Нашите екипи от археолози проведоха проучвания на римския град Марцианопол, късноантичната крепост на нос Св. Атанас в гр. Бяла, ранновизантийския манастир в м. Джанавара, средновековния манастир в м. Караач теке, средновековните крепости Кастрици в резиденция Евксиноград и Петрич кале в община Аврен. В резултат на това, във фондовете на Варненския археологически музей, постъпиха над 1000 нови находки.

 

Благодарение на ползотворната теренна работа и кабинетната обработка на придобитата информация, археолозите са готови да Ви представят най-интересните си открития от 2018 г.

 

По този повод утре от 10 ч. в музея предстои пресконференция с участието на д-р Владимир Славчев, д-р Христо Кузов, доц. Валерий Йотов, Александър Минчев, д-р Васил Тенекеджиев, д-р Игор Лазаренко и д-р Мария Манолова. Поводът е и Деня на археологията в България.

 

А в сряда от 16 ч. предстнои да се открие изложбата „Който пие, зло не мисли“. Инициативата е на Историческия музей – Горна Оряховица и на Регионалния исторически музей – Варна.

 

Повод за организирането й е гостуването на експозицията „Алкохол и амбалаж“ на музея в Горна Оряховица.

 

В нея екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. До тях своето място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Представени са  и табла с множество черно-бели снимки и фотографии. Изложени са  и реклами на все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.

 

Като допълнение към изложбата на Историческия музей – Горна Оряховица, са представени експонати от фондовете на отдел „Нова история“ и отдел „Най-нова история“ на Регионалния исторически музей – Варна. Показани са част от колекциите бутилки и чаши за сервиране на ракия и вино, етикети за бутилки от различни видове алкохол, производство на варненски заводи. Изложен е и документален материал – вестници, брошури и др. за трезвеността и вредата от алкохола, но и за гроздолечението.

 

В духа на популярния вече и в България „Ден  на влюбените“ предлагаме на посетителите и един забавен поглед върху любовта и еротиката от края на ХIХ и средата на ХХ в. с автентични материали от фондовете на РИМ – Варна.

 

Изложбата може да бъде посетена до края на март.

 

Прочетете още: Варна ще посрещне древноегипетски кораб

Коментари ( 0 )