Шедьоври на Брамс и Бийтълс откриват ЕМФ на 12 април
Началото слага харизматичният чело квартет „Растрели“
Публикувана: 9 Apr 2019 | 14:13

16-то издание на на Европейския музикален фестивал Варна 2019 започва в петък, 12 април, с концерт на един от най-популярните струнни квартети на Европа - „Растрели“. Фестивалът се организира от агенция Елит Проджект мениджмънт с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

 

Три дни преди да пристигне във Варна за откриването на фестивала, премиер челистът на квартет „Растрели“ сподели за варненската публика мислите си в навечерието на този толкова очакван концерт: „Като наша мисия ние приемаме да споделяме с публиката само музиката, която обичаме от цялото си сърце. За пръв път бяхме във Варна през 2005 г. и оттогава сме изпълнени с уважение към публиката във Вашия фестивален град. Оттогава насам сме имали повече стотици концерти по света, имали сме срещи с огромни артисти като Жил Апап и Гьора Фейдман, които ни отвориха пътя към нови музикални светове. Но където и да отидем, продължаваме да носим със себе си духа на Санкт Петербург.“

 

Във Варна ще чуем последния проект на „Растрели“ – програмата „От Брамс до Бийтълс“. Ето какво хвърля мост между тези толкова различни гиганти в музиката според Кравцов: „Класика наричаме това, което остава в историята на човечеството. Бийтълс със сигурност вече е класическа музика. Ние обработихме техните песни в класически стил за струнен квартет и искаме да покажем колко е прекрасна тази музика. Танците на Брамс са еталон за камерна музика и ние ще ги поднесем на българската публика също в струнен вариант. За нас има само два вида музика - лоша и добра. Мога да кажа, че свирим всички стилове. Но основното за нас е да бъдем проводници на тази музика от сърце на сърце.“

 

Във Варна „Растрели“ пристигат след изключително успешно американско турне, завършващо в Пуерто Рико. Оттам летят направо към България. В концертната им програма за 2019 г. има още над 80 концерта в 15 страни, първите от които в Италия и Германия.

 

А колкото до своето лично присъствие на музикалната сцена, Кира Кравцов цитира великия Ростропович, който казва - ако не сте доволни от себе си след концерт, тогава по-добре никога да не отваряте калъфа на виолончелото и веднага да смените професията си.

 

Добилият много бързо световна слава квартет „Растрели“ е създаден през 2002 г. в Щутгарт от живеещи в Германия руски музиканти, повечето от които са родени в Санкт Петербург. Квартетът е изнесъл повече от 1000 концерта на пет континента, има 10 изключително успешни турнета в САЩ. Rastrelli Cello Quartet има издадени 6 компактдиска, видеоклипове, предавания на живо в повече от 45 радиостанции в различни страни.

 

Филмът "Лошо момиче" започна от Варна предперемиерните си прожекции

Коментари ( 0 )