IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
13:59 | 25 юни 2019
Обновен: 04:40 | 28 март 2024

Морето като съдба и символика показват карикатуристи за Деня на моряка

Изложбата гостува във Варна, предоставена от Дома на хумора и сатирата в Габрово

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

За едни морето е само фон, за други - работа, труд, почивка, за трети – съдба, а за четвърти – символика. В него те откриват символ на човешките страсти и борби. Това каза при откриването на изложбата от карикатури, посветени на Международния ден на моряка  Тодорка Стоянова, старши експерт във Военноморския музей във Варна. Изложбата „Морски карикатури“ представя творби на 25 художници от 18 държави от Европа и Азия, които са част от богатия фонд на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

За първи път на Международния ден на моряка изложбата представя забавния прочит на карикатуристите по теми, свързани с морето, екологията, корабокрушението, оцеляването и други. Заредени с богата палитра от емоции карикатурите разкриват нестандартните възгледи на творците за морето, в които има и мъдрост, и ирония, и смях.

 

Авторите провокират с класация за най-голямата риба или лодката, която ще оцелее при всякакви бури, поставят въпроси за избора на корабокрушенеца между бурето с бира и парти с дами. С усмивка са пресъздадени и сериозните теми от нашето ежедневие, свързани с опазването на природата и „зависимостта“ на съвременния човек от телевизора. Изложбата „Морски карикатури“ е първото гостуване във Военноморския музей на Музея Дом на хумора и сатирата – Габрово, и може да бъде разгледана до 2 август.

 

„Няма човешка тема, която да не можем да разработим с чувство за хумор - каза Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово. С удоволствие се включваме с тази морска тема на гости в чудесния град Варна. Авторите са от различни години и с различно чувство за хумор, с различни виждания за морето, но всички те ни карат да се замислим върху общочовешки проблеми. Освен това не е подмината идеята за опазването на морските води от отпадъци“.

 

Аз се радвам, че по такъв игрив начин е показана съдбата на хората, свързани с морето, отбеляза при откриването на изложбата Атанас Стойчев, зам.председател на Моряшкия професионален съюз. Той припомни и следващите събития от честванията като покани варненци и гостите на града. Събитията са безплатни.

 

Предстоят празничен концерт и морско кръщене. В офиса на Моряшки професионален съюз се открива изложба с картини и фотоси на лауреати и участници в Националния конкурс „Диря в морето”. От 16:00 часа на ветрохода „Калиакра” започва Морското кръщение за деца, изявени в конкурса „Детско море” и деца, близки на моряци. Предвидена е и морска разходка из залива. От 20:00 часа във вътрешния двор на Археологическия музей ще се съберат военни моряци, близки на моряци и граждани.

Ще бъдат връчени наградите от Националния конкурс “Диря в морето”, след което ще започне празничен концерт, който ще бъде открит от представителния духов оркестър на ВМС. Финалът ще е звезден с участието на група "Фондацията" - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Варна ще отбележи Международния ден на моряка

Коментари

Новини Варна