IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
12:24 | 4 юли 2019
Обновен: 17:36 | 24 април 2024

Съвременно британско изкуство показват в Градската галерия

Оригинали на Деймън Хърст, Питър Блейк, Брайън Ино и Марк Куин за пръв път във Варна

По материала работи: Слав Велев
Съвременно британско изкуство показват в Градската галерия

Произведенията на топ имената от световния пазар на изкуство идват в Градската художествена галерия днес, 4 юли, с гостуващата изложба „Съвременно британско изкуство“ на базираната в Бостън организация Американска фондация за България. Огромна изненада за познавачите на съвременното изкуство във Варна е изложбата, която се открива днес в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. За пръв път те ще имат възможност да видят в морския град оригинали на художници, които са сред най-популярните имена на поп арта, провокатори, които определят тенденции и чиито работи са сред най-търсените на пазара на изкуство по света.

 

Колекцията на бостънската организация „Американска фондация за България“ представя четирима автори от различни поколения, които са се наложили преди появата на The Connor Brothers, и са допринесли за утвърждаването на престижа на поп-арта, постмодерната живопис и графиката в Обединеното кралство. Това са живописецът и колажист, постоянно променящият се сър Питър Блейк, теоретикът, шок-концептуалист и натурфилософ Деймиън Хърст, естетът провокатор Марк Куин и основоположникът на „амбиентния жанр“ Брайън Ино, носител на титлата Royal Designer for Industry на Кралската академия на Великобритания.

 

В колекцията, притежание на „Американска фондация за България“, са селектирани 27 оригинални произведения на съвременното британско изкуство, в които са използвани графични техники, смесени  дигитални и живописни техники.

 

За откриването на изложбата на 4 юли от 18.00 часа в Градската галерия на Варна ще пристигне Алексей Христов – програмен директор и мениджър на българския клон на „Американска фондация за България“. Изложбата ще остане в залите на ГХГ – Варна до 4 август.

 

„Квартет за края на времето“ на Месиен утре, 4 юли в ММФ

Коментари

Новини Варна