„Квартет за края на времето“ на Месиен утре, 4 юли в ММФ
От днес започват майсторските класове в Лятната академия
Публикувана: 3 Jul 2019 | 13:38

Международният музикален фестивал "Варненско лято" ще даде на варненската публика рядко срещаната в България възможност да присъства на живо изпълнение на произведението емблема на Оливие Месиен - „Квартет за края на времето“ утре, 4 юли. На сцената в Градската художествена галерия на Варна ще излязат едни от най-адмирираните български музиканти – голямата българска пианистка проф. Милена Моллова, Борислав Йоцов – кларинет, и виртуозът Марио Хосен – цигулар с европейска кариера и музикален директор на големия варненски фестивал от тази година, заедно с госта от Виена Атила Пастор, виолончело.

 

„Квартет за края на времето“ е творба с необикновена съдба, вдъхновена от Апокалипсиса от Евангелието на Йоан. Авторът Оливие Месиен е силно религиозен френски авангардист, който пише много сакрална музика и въвежда нови техники. Органист е в продължение на 60 години в църквата „Света Троица“ в Париж, преподава и в Парижката консерватория.  Силно набожен музикант, той създава този квартет, докато е концлагерист в Германия. Произведението прозвучава за пръв път зад телените огради на концентрационния лагер, изпълнен от Месиен и още трима пленници. Въпреки тежката си участ, композиторът доживява края на Втората световна война и посвещава целия си живот на музиката в църквата „Света Троица“ в Париж.

 

Предизвикателството да изпълнят тази знакова за европейския авангард творба поемат забележителни музиканти. Сред тях е проф. Милена Моллова – музикант и педагог с дълъг успешен път, Марио Хосен – харизматичен артист с брилянтна техника, който се качва на сцената на 8-годишна възраст и става солист на най-известните световни оркестри като Виенския симфоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Филхармония Брукнер Линц, Кралската Филхармония, Оркестъра на Миланската скала. С тях е и потомственият музикант Борислав Йоцов – кларинетист-виртуоз и преподавател. Партията на виолончелото поема Атила Пастор от Виена, печелил редица международни конкурси и артист с афинитет към съвременната музика, който пристига във Варна със своето скъпоценно виолончело Амати от 1573 г.

 

От днес започват и класовете на Международната лятна музикална академия с артистичен директор проф. Минчо Минчев. Първият клас, който вече стартира в залите на НУИ „Добри Христов“, е по тромпет, за радост на варненци го води техният съгражданин Мирослав Петков, който е първи тромпетист на Концертгебау и преподавател в Консерваторията в Амстердам. Класът ще завърши с концерт на 7 юли в Градската галерия, а самият Мирослав Петков ще изнесе своя очакван от ценителите рецитал на 9 юли също в Галерията.

 

От 6 юли започват майсторските класове по цигулка на проф. Минчо Минчев и по цигулка и виола на Димитър Бодуров. Те ще завършат с концерт на участниците на 12 юли в Галерията. Същия ден ще се проведе и Годишното състезание на Фонд „Цигулките на проф. Минчев“. В рамките на модула Академия на фестивала публиката ще чуе и рецитала на Гергана Гергова, цигулка, с Албан Герхард, виолончело, на 10 юли, както и концерта на носителите на първи награди от Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ Шумен 2019 на 11 юли. От 20 юли е майсторският клас по оперно пеене на Емил Иванов, който ще поднесе и последния концерт от Академията на 26 юли отново в Галерията.

 

В галерия „Грaфит“: Представихa акварелни творби на български автори (СНИМКИ)

Коментари ( 0 )