Най-дългият акварел изрисуваха на открито във Варна
375 акварелисти от 64 държави рисуват до края на юли
Публикувана: 7 Jul 2019 | 14:27
снимки: Ели Маринова

Най-дългият акварел в реално време бе нарисуван пред Морско казино в четвъртък. Събитието бе част от второто издание на Международното триенале на акварела, което започна от началото на юли във Варна. 20 от най-добрите художници-акварелисти, които работят в момента в света изрисуваха пред очите на варненци върху специална акварелна ролка хартия Арш свои композиции.

 

„Много се радвам, че моят роден град е част от това мащабно възраждане на акварела – каза Стела Кенфийлд, която е родена и израснала във Варна, но от  много години живее в САЩ. Тя е един от доброволците  на триеналето на акварела.  Преди няколко години Атанур Доган от Канада, който е роден в Турция основа Международната асоциация по акварел. В нея членуват повече от 80 страни. Във Варна събитието се провежда за втори път“.

 

„Започнахме с акварелното триенале през през 2016 година, сега е продължението след три години, каза  една от организаторките Селма Тодорова. В първите дни имаше демонстрации на известни художници. Тази голяма ролка хартия ще бъде изрисувана от повече от 20 от най-добрите акварелисти като всеки ще прави отделни сегменти с техни композиции. Преди три години художниците рисуваха по обща тема – известни сгради от Варна. Сега решихме всеки сам да прецени какво му се рисува, какво му е на сърце и считаме, че така изображенията ще са по-качествени като внушение. Благодарни сме на партньорството на Градска художествена галерия и Община Варна. Над 200 акварелисти са в морската столица за участие в триеналето“, допълни Селма Тодорова.

 

Международно триенале Духът на акварела Варна 2019 се организира от фондация Международно акварелно общество - България (IWS България) и Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Изложбата в ГХГ ще продължи до 31 юли.

 

Всеки ден в галерията ще има демонстрации на виртуози от 5 континента, рисуване на открито и същевременно ще създадат най-дългия акварел. Жури от най-значимите имена в жанра селектира творбите на художници от 62 страни за участие в експозицията в Градската художествена галерия. В експозиция в художествената галерия ще могат да се видят над 380 творби от цял свят. Сред тях са акварели на артистите от самото жури и избраните творби на автори. В дните на фестивалната програма ще бъдат открити и няколко съпътстващи изложби.

 

Форматът на Международно триенале „Духът на Акварела” включва Фестивал на акварела, Изложба в ГХГ Варна и Пътуваща изложба в избрани галерии в някои от най-големите градове на България. Първото издание през 2016 г., не само бе отличено с наградата на AwARTs, но и получи най-висока оценка по света. В резултат на това през 2019 г. има почти 200% увеличение на кандидатурите за участие.  Международно жури от световноизвестни имена като Станислав Золадз (Швеция), Али Абас (Пакистан), Кирил Божков (България), Лю Уи (Китай), Стела Кенфийлд (България/САЩ), Пламена Рачева (Директор на ГХГ – Варна) и Селма Тодорова (куратор на проекта, президент на IWS Bulgaria), се справи с нелеката задача от 846 творби да избере 360 от 63 страни.

 

Гостуват картини на легенди в акварела, между които Дейвид Тейлър (Австралия), Ангъс Макюън (Шотландия), Линда Дол (САЩ) и нашите класици Александър Поплилов и Ненко Токмакчиев. По време на Фестивала на Триеналето от 01 до 05 юли 2019 г., освен демонстрации на живо и дискусии с художници акварелисти от цял свят в Художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, жителите и гостите на град Варна ще могат да видят пленерни рисувания на открито. Нещо повече, фестивалният град Варна ще приюти в три от своите галерии и три съпътстващи изложби на Триеналето, а именно: изложба 10 автори „Съвременен български акварел” (Галерия „Графит”), изложба акварел на Андриан Бекяров (Галерия „Папийон”), изложба акварел на Иван Додов ( Галерия „Ларго”) и изложба на Алесандър Кирпичев в Галерия „Тереза Зиковска”.

 

Традиционно, след представянето на акварелите във Варна, по-голямата част от тях ще бъдат включени и в Пътуваща изложба – този път в 8 български града. Съорганизатори на Триеналето са: Арт галерия „Папийон”, ХГ „Никола Маринов” – Търговище, ГХГ „Асен и Илия Пейкови” – Севлиево, ХГ „Жорж Папазов” – Ямбол.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Съвременно британско изкуство показват в Градската галерия

Коментари ( 0 )