IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
11:45 | 16 юли 2019
Обновен: 00:58 | 18 март 2024

Кинетична живопис и скулптура представя Галерия “Графит”

Изложбата е с творби на Иван Бахчеванов (живопис) и Никола Станчев (скулптура)

По материала работи: Слав Велев
Кинетична живопис и скулптура представя Галерия “Графит”

Иновативно съчетание от кинетична живопис и скулптура ще представят Иван Бахчеванов и Никола Станчев. Двамата автори имат няколко съвместни изложби, но пред варненската публика техните произведения ще бъдат показани за първи път. Иван Бахчеванов, основателно наричан „маестрото“, е роден през 1952 год. в Бургас. Завършил е декоративно-монументална живопис в Художествената академия и работи в областта на живописта и монументалното изкуство. Картините му могат да бъдат определени най-точно като кинетични, заради четирите различни сюжета и заглавия, разкриващи се при всяко завъртане на платното. Творбите, които излизат от неговите ръце ни пренасят в един доста различен и цветен свят, в който митологичното и модерното са преплетени. От 1986 год. Иван Бахчеванов е директор на градската Художествена галерия в Созопол.

 

Скулпторът Никола Станчев е автор на входния знак на Бургас, на пластичната композиция пред театъра, на паметника на поета Христо Фотев. Свързваме името му с мемориалната плоча на певеца Георги Минчев в Созопол, с пластиките пред община Бургас и на гаровия площад. Роден в Добрич през 1943 год., Никола Станчев е завършил Художествената академия в София, със специалност монументална скулптура. От 1971 година живее и твори в Бургас.

Световноизвестен тромпетист ще свири в родна Варна

Коментари

Новини Варна