IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
10:31 | 17 юли 2019
Обновен: 07:18 | 19 март 2024

Музиката на Владигеров и Енеску представят в петък във Варна

Музиканти свързват в концерт две от иконите в изкуството на ХХ век на България и Румъния

По материала работи: Слав Велев
Музиката на Владигеров и Енеску представят в петък във Варна

За музикантската общност у нас тази година преминава под знака на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. На 19 юли годишнината ще бъде отбелязана в Градската художествена галерия на Варна с неговия единствен Струнен квартет. Рядко изпълняваната творба ще представи варненският струнен квартет „Добри Христов“ в състав: Красимир Щерев, цигулка, Евгения Паскова, цигулка, Румяна Петрова, виола, и Ваня Николчева, виолончело. Димитър Буров ще води ансамбъла в Струнния октет на Джордже Енеску. Той обича да се връща в родната Варна и да екзалтира публиката край морето с класата на своето музициране, получило признание с множество международни награди и солови участия по европейските сцени. В октета заедно с квартет „Добри Христов“ ще се включат още Тодор Николов - цигулка, Огнян Константинов – виола и Теодора Атанасова – виолончело.

 

Джордже Енеску е знаменит пианист, цигулар, диригент и композитор, смятан за най-добрия румънски автор, истинска легенда на румънската музика. Той не напуска Букурещ по време на две войни, композира, свири и развива румънската съвременна музика. Заради него в Румъния гастролират имена като Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Лев Оборин. След установяване на комунистическата власт Енеску емигрира в Париж, където продължава да твори до края на живота си.

 

„Този проект е мост между един от нашите най-велики автори – Панчо Владигеров, и безспорно най-известния румънски композитор Джордже Енеску – споделя Руми Петрова от квартет „Добри Христов“. -  Интересното е, че двамата са живели и творили в почти едно и също време. Но октетът на Енеску, който ще прозвучи във втората част на концерта, е писан, когато той е бил много млад, може би 19-20-годишен, докато квартетът на Владигеров е от 1940 г., когато той вече е бил утвърден композитор. В концерта на 19 юли октетът надгражда квартета – започваме този концерт като четирима изпълнители, които творят заедно, а после към нас се присъединяват още четирима „квартетисти“, също като нас ентусиазирани и влюбени в камерната музика. С някои от колегите сме свирили многократно – във Варна често си партнираме с Димитър Буров в най-различни проекти, но за октета ще има и нови за варненската сцена музиканти: цигуларят Тодор Николов и виолончелистката Теодора Атанасова. Виолистът Огнян Константинов е член на квартет „Големинов“ и първа виола на Ансамбъл „Софийски солисти“, а също и утвърден преподавател в Музикалната Академия в София.  С нетърпение очакваме да представим във Варна Владигеров и Енеску.

 

Това е една творческа среща на осем утвърдени камерни музиканти. И двете произведения са голямо техническо предизвикателство към инструменталните умения на изпълнителите, и може би заради това се изпълняват рядко - напълно незаслужено, защото музиката е великолепна. Доколкото ми е известно, квартетът и октетът ще бъдат изпълнени за първи път във Варна. Фестивалът „Варненско лято“ е един елитен форум, който заслужава да има такива проекти, а ние като музиканти обичаме предизвикателствата.“

 

Живопис на Антон Антонов подрежда галерия "Арт Маркони"

Коментари

Новини Варна