IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
15:14 | 9 август 2019
Обновен: 09:33 | 25 април 2024

Павел Митков: Вярвам, че изкуството променя съдби

Изложба живопис на художника, чийто творби притежават папа Йоан Павел II, Владимир Путин и белгийският крал Алберт II, може да бъде разгледана в галерия „Графит“ във Варна

По материала работи: Слав Велев
Павел Митков: Вярвам, че изкуството променя съдби

Изложба живопис на Павел Митков може да се разгледа в галерия „Графит“ във Варна до 25 август. Експозицията включва над 30 картини и е подредена в голямата зала на галерията.
 

„Направихме една композиция, която събира творби от различни години и представя различни периоди от творчеството ми. Има езотерични сцени, има ги и типичните за мен мокри улици и български стари къщи“, отбеляза авторът.

 

 

 

КАРТИНАТА С ПЕТЛИТЕ, КОЯТО ХУДОЖНИКЪТ ОПРЕДЕЛЯ КАТО АКЦЕНТ в изложбата си.

 

 

Павел Митков започва да се занимава с живопис през 1994-а и само за няколко години се превръща в най-продавания художник у нас. „Дойче Веле“ го определя като най-успешния художник в Европа, а негови творби притежават папа Йоан Павел II, Владимир Путин, белгийският крал Алберт II и други.
 

„Никога не съм смятал, че ще бъда художник или творец, а и до ден днешен не се считам за такъв, просто търся…Замислих се скоро защо продължавам да го правя като има толкова много варианти човек да проявява себе си, но изкуството те кара да се чувстваш свободен, на платното можеш да намериш свободата. Рисуването за мен е процес, близък до медитацията, в който мозъкът не участва, това е връзка с друг свят, с други емоции. То е своебразно бягство от „нормалния“, от закостенелия живот, в който всеки е поставен  в някакви рамки. В изкуството творецът сам си поставя рамката и това е рамката на картината. А на платното получава истинската си свобода, там може да бъде себе си, може да бъде какъвто си поиска, да забрави за законите, за правилата и принципите... Това е най-хубавото на изкуството“, убеден е художникът.
 

 

Павел Митков е излагал картините си в редица градове по света. Една от последните му изложби гостува във Виенския международен център на ООН по случай националния празник на България, а една от картините на художника – пейзаж от старата столица Велико Търново, остава окачена на видно място, като послание от страната ни. „Всяка една изложба е предизвикателство за мен. Имам много добър спомен от изложбите си в Русия – в Думата, в Съвета на федерациите. Във Ню Йорк и Вашингтон също съм имал различни изяви. Обичам Германия също, продължавам да правя изложби в Инсбург, в Залцбург, в Мюнхен“ , разказва Павел Митков.
 

На въпрос къде по света приемат най-добре творчеството му, той отговаря: „В България е огромен процентът на хората, които имат потребност да гледат изкуството. В западноевропейското общество всичко е силно комерсиализирано и понякога творби, които не блестят с особена стойност предизвикват интерес благодарение на подходящ маркетинг. Хората са затворени в черупките си, които трудно могат да бъдат пробити, трудно нещо може да им направи впечатление. Ако отидете в Лувъра или в някои от другите големи музеи в Западна Европа, ще видите много хора, които са там  само защото тези места са известни. Те ходят като зомбита по коридорите, без да се вглеждат в произведенията на изкуството, които са изложени. Самият начин на експонирането там според мен също не е много добър, защото на практика хората са затрупани с информация и толкова много на едно място не може да бъде възприета. В Русия е съвсем различно. Там хората много харесват картините, умеят да ценят. Аз често ходя в Москва, тъй като имам ателие там и винаги посещавам Третяковската галерия, Пушкинския музей. Това са места, където можеш да видиш хора, които ходят, за да се насладят на изкуството наистина. Често срещам и групи с ученици в музеите“, разказа художникът.
 

Павел Митков признава, че случайно се е насочил към изкуството, но вярва, че то може да променя съдби. В творчеството си влага любов, а картините му носят послание за мир, доброта и хармония. На въпрос с каква публика очаква да срещне картините си във Варна, той отговаря лаконично – с приятели. И не крие, че градът притежава особена притегателна сила за него: „Самата Варна за мен е като един енергиен център, който винаги ме е зареждал. Ние със семейството ми живеехме тук дълго време, когато бяха малки децата, имаме невероятни спомени. Варна е изключителен град, аз го харесвам много и през зимата. Тук има специфична публика за изкуството. Честно да ви кажа – срещам добри хора тук…“, завърши Павел Митков.

 

Репортаж за изложбата живопис на Павел Митков в галерия "Графит", вижте тук:

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки и видео: ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА

 

"СОЛОМОНОВИЯТ ХРАМ" Е ЕДНА ОТ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ творби на художника.


 

 

 

 

 

ЧАСТ ОТ КАРТИНИТЕ, ГОСТУВАЛИ ВЪВ ВИЕНСКИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЦЕНТЪР НА ООН, могат да бъдат видени и във Варна.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна