IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
10:17 | 10 август 2019
Обновен: 17:42 | 24 април 2024

Историята на подводната археология на България представят в изложба във Варна

На 11 август по случай юбилея на Военноморските сили експозицията може да бъде разгледана безплатно във Военноморския музей

По материала работи: Слав Велев
Историята на подводната археология на България представят в изложба във Варна

Хронологията на подводните проучвания по българския бряг с важните открития и участници през годините проследява изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“, откриха във Военноморския музей вчера. Показаните експонати, събирани в продължение на изминалите шест десетилетия, са част от фондовете на Военноморския музей, Регионалният исторически музей – Варна, и историческите музеи в Каварна и Приморско.

 

„Началото е преди 60 години отново през август. Тогава се „ражда“ не само подводната археология като наука, но се „ражда“ и водолазното дело в България. Дължим дълбок поклон на първопроходците в България, част от които и днес са тук с нас“, каза при откриване на изложбата директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева и подчерта, че благодарение на дългогодишното добро сътрудничество с Военноморските сили в музея са постъпили някои от най-ценните находки от морското дъно. Надежда за нови открития изразиха и представители на другите музеи, участници в изложбата.

 

Изложбата „Истории от морското дъно. 60 години подводна археология в България 1959 – 2019“, може да бъде видяна във Военноморския музей до 31 октомври. Още на 11 август, когато музеят работи с вход свободен по повод юбилея на Военноморските сили, тя може да бъде разгледана безплатно.

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна