IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:25 | 12 август 2019
Обновен: 17:26 | 21 март 2024

М.Георгиев: Младите хора се завръщат към фолклора

Това констатират специалисти на VII Национална конференция "Достъп на младите хора до култура: ролята на фестивалите по изкуствата"

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Да насърчи диалога между всички области на културата за приобщаването на младите хора към изкуството е целта на конференция във Варна. Във форума, който се провежда в Юнашкия салон участват представители на културни институции от цялата страна. Националната кампания "Достъп на младите хора до култура" е инициирана от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Българската асоциация на младежките работници (БАМР) през 2013 с подписването на Декларацията за достъп на младите хора до култура.

 

„Неслучайно конференцията се провежда във Варна, която е силно фестивален град с най-стария музикален фестивал у нас - „Варненско лято“ и с много дейности, които привличат младите хора към изкуството. Това каза проф. Момчил Георгиев от БАРОК. Надеждите, които се обучават в изкуство са бъдещите големи творци. От друга страна – младата публика е тази, без която нито един фестивал не може. Затова възрастната публика трябва да възпита своите деца в любов към изкуството. Най-близо до младите хора са дигиталните изкуства. Логично - младежите са постоянно в телефоните и таблетите си. Има обаче завишен интерес към фолклора. С по-ниски темпове – към музикалните и визуалните изкуства – дотолкова, доколкото са свързани с новите технологии. Фестивалът също е длъжен да  възпитава своя публика, да има свои програми за деца, младежи, семейни прожекции, семеен театър. Жизнеността на един фестивал се определя от неговата млада публика. Тенденцията публиката да застарява е световна и не е само наш проблем“, каза още проф. Момчил Георгиев.

 

По негови думи има много фестивали за деца във всички жанрове, което е радващо. „Те създават усещането, че има надежда и бъдеща аудитория, посветена в изкуството. Няма голямо завръщане към  класическата музика от страна на младите хора. Те се влияят от това, че някой е звезда и мислят, че отивайки в залата, ще гледат шоу. Оказват на концерт и съответно са излъгани. Концертите, които им се предлагат с филмова музика или музика от сериали и игри също ги „подлъгва“ в концертната зала, но това не значи, че утре ще разпознаят Брамс или Вагнер. Никога не е рано мама и татко да заведат детето си в концертната зала. Ето, Софийската опера прави дори спектакли за бебета и малки деца и се опитват от най-ранна възраст да привлече свои бъдещи почитатели“, допълни специалистът.

 

„Повече от 10 години в рамките на фестивала „Варненско лято“ развиваме една инициатива в партньорство с Национално училище по изкуствата ”Добри Христов”, което сме нарекли „Варненско лято за деца“. Това каза Десислава Георгиева – началник-отдел „Фестивали и проекти”.  Първите стъпки бяха плахи. Имаше малко деца. 10 години по-късно концертите се случват във ФКЦ. Там има над 1000 места. Деца и родители идват и препълват залата. Най-интересното и успешното е, че Младежкият симфоничен оркестър е от ученици, които се обучават в училището. Така, че деца свирят за деца. Родителите също са потенциална и настояща публика на големия брой концерти, които предоставят фестивалите ни. Имаме още два големи модули, които предстоят до края на лятото. Кросоувърът е най-търсеният от младата публика на Варна модул от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Сред зеленината на Летния театър на 24 август ще излязат три изключителни български музикални дами от различни поколения. Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева ще представят за пръв път във Варна проекта си "Ladies of Jazz", в който участват още елитни музиканти - The Fingertones - Филип Александров, Деян Илиев, Светослав Неделчев - Козмо, Петко Дреников, Арнау Гарофе и Тодор Бакърджиев. Специално за Варненския фестивал проектът ще бъде в нова, мащабна версия - ще включи и Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев. Мисля, че през последните 4-5 години има сериозно завръщане на младата публика, което се случи не без усилията на варненските фестивали", отбеляза още Десислава Георгиева.

 

На 29 август обичаните в морския град брат и сестра Антоанела Петрова и Нейчо Петров - Реджи (вокали) влизат в творческо партньорство с популярните музиканти от Брас асоциация за проекта "RogerThat!project", който ще има своята премиера на кросоувър модула на Музикалното "Варненско лято". В Английския двор на Археологическия музей ще чуем авторски пиеси в ефектните аранжименти на Михаил Йосифов.

 

На 31 август Диксилендът на Оркестъра на въоръжените сили на САЩ в Европа ще събере най-широка публика на самия варненски бряг - на лятна сцена в клуб "Ментол". 

 

Вдъхновяващата Госпожа Виола – Руми Петрова е любим изпълнител за малката варненска публика.

 

По време на I-вата Национална конференция „Достъп на младите хора до култура" редица ключови институции и над 80 български общини се присъединиха към Декларацията. През май 2019 г., на своето 57-мо Общо събрание, Европейската лига на работодателите в областта на изпълнителските изкуства (PEARLE) прие Декларацията за достъп на младите хора до култура с ясен план за действие - да насърчава дейности и политики за разширяване на достъпа на младите хора до култура на своите 10 000 мениджъри, театри, концертни зали, оркестри, опери, балет, продуценти, фестивали и други професионални организации в областта на изпълнителските изкуства в Европа.

 

Темата на VII Национална конференция е "Достъп на младите хора до култура: ролята на фестивалите по изкуствата". Ще бъдат раздадени награди ПроКултура 2019 като тази година за пръв път ще бъдат обявени награди в Категория „Фестивал" в девет области.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Празничен концерт край фонтана за Деня на Варна

Коментари

Новини Варна