IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
15:32 | 12 септември 2019
Обновен: 18:09 | 13 март 2024

„Власт и еротика в рисунка и комикс“ представя Анри Кулев в галерия „Графит“ (СНИМКИ)

Експозицията е във връзка със 70-годишния юбилей на художника карикатурист

По материала работи: Пламен Янков
„Власт и еротика в рисунка и комикс“ представя Анри Кулев в галерия „Графит“ (СНИМКИ)

В рисунките си съм пресъздал това, което за секунди ме е вадило от ежедневието, споделя Анри Кулев.
 

Изложбата „Власт и еротика в рисунка и комикс“ на художника карикатурист Анри Кулев може да се разгледа в галерия „Графит“ от 12 до 25 септември. Експозицията е част от съпътстващата програма на Световния фестивал на анимационния филм, който се провежда във Варна. По време на откриването й беше представен и луксозният сборник „Ориент SEXPRESS“, който излиза в лимитиран тираж, а в него са включени голяма част от творбите на Анри Кулев, показани в изложбата. 
 

В голямата зала на галерия „Графит“ са подредени около 250 творби на художника карикатурист, рисувани през последните 25 години. Изложбата е във връзка със 70-годишния юбилей на Анри Кулев. „Реших да направя кратка ретроспекция на последните години от творчеството си. Исках посетителите на тази изложба да видят част от рисунките, които ще оставя след мен, освен филмите, освен постановките, освен преподавателската ми дейност“ – сподели авторът пред камерата на тв „Черно море“. 
 

Голяма част от рисунките, включени в изложбата, са публикувани в периодичната преса в последното десетилетие на миналия век. „Персонажите са такива, каквито съм ги видял през годините, пресъздал съм това, което за секунди ме е вадило от ежедневието, което ми се струва, че е важно или смешно и интересно“, коментира Анри Кулев.


На въпрос каква е пресечната точка между властта и еротиката в тази изложба, художникът отговаря така: „Мисля, че всяка власт е обсебена от еротиката, както и еротиката е обсебена от властта, има някакъв хумор във връзката между двете. Озаглавих изложбата си така, защото ми се иска да бъде малко закачлива и смешна, а и властта, и еротиката са достатъчно предизвикателни, за да могат да съществуват заедно“, отбеляза той.


Рисунките на Анри Кулев имат силен социален заряд, носят морални послания, често са заредени с ирония, а еротичната тема в илюстрациите му напомня на съвременна приказка от 1001 нощ. Творбите му са колкото изящни, толкова и карикатурни, те са къси разкази с неочакван край.


Полина Петрова

Снимки: Пламен Гутинов
 

Творбите на художника карикатурист имат силен социален заряд и носят морални послания.



 

 

Коментари

Новини Варна