IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
13:28 | 7 октомври 2019
Обновен: 22:39 | 12 март 2024

Мъжът е произлязъл от маймуната, а жената – спусната от Космоса

Дълбоките проблеми на жените и обществото ни извайва спектакълът "Само за жени" по Дарио Фо на варненска сцена

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

С доза чувство за хумор, но и с дълбочина, с широко разпереното ветрило на своя гений, Дарио Фо провокира за пореден път варненската публика. Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" при Театрално-музикален продуцентски център представя премиерната постановка "Само за жени". Спектакълът е компилация от няколко произведения на Дарио Фо - италиански драматург, театрален режисьор, киноактьор, комедиант, певец, художник и  композитор. Премиерата ще се играе на  8 и 9 октомври от 19.00 ч. на сцена Филиал.

 

Докато групата журналисти гледаше генералната репетиция на спектакъла, се посмя от сърце с тезите на Фо, представени от актьорите, че мъжът е произлязъл от маймуната, а жената – спусната от Космоса. Малко по-късно геният на автора постигна магията на драмата -  да покаже една дълбока проблематика на обществото ни  през сълзи и смях.

 

„Това е спектакъл по драматургични наблюдения на Дарио Фо, сподели режисьора Костадин Бандутов. Минава през интимностите на човешките взаимоотношения до едни екзистенциални въпроси в неговото творчество. Знаем, че Дарио Фо е нобелист, че обича да се движи сред общата обществена критика. Той е с едно широко разперено ветрило в таланта си и минава през критиката, до вулгарния цинизъм, не се срамува да го прави и си го позволява, защото е гений. А ние сме умерени в критиката и в цинизма – някъде по средата. Гледаме да не прекаляваме, за да не ни слагат червена точка на спектакъла, а и публиката да е по-широка. Заглавието е композиция от няколко негови пиеси. Има четири женски монолога, които изповядват проблемите на жените – майка, домакиня, любовница и съпруга“.

 

„Аз лично съм умерен феминист, отбеляза актрисата Веселина Михалкова, която играе ролята на Ева. Като една еманципирана жена, аз изповядвам много от нещата в пиесата. Но не отричам мъжете като пол, напротив. Дълбоко уважавам мъжа. Женската  гледна точка в нашето представление е малко по-крайна, но мисля, че има и реабилитиране на силния пол“, допълни Веселина Михалкова.

 

„Влизайки в едно унифициране на персонажите, виждаме, че зад тях има съдби, каза актьорът Свилен Стоянов. И те са много докосващи днешния човек. Пиесата е писана отдавна, но касае и днешните проблеми на жената, а те са много. В основата стои високия хуманизъм – ние хората трябва да правим всичко по човешки красиво. Стилистиката, която е постигнал целия екип е едно много провокативно и изискващо мисловно възприятие от публиката, не само емоционално. Емоционалността я има от играта на колегите, от режисьорския почерк на Костадин и от Дарио Фо. В днешния ден имаме силна необходимост от висок хуманизъм и духовност. Това е невидимата битка  между духовното и бездуховното. Дарио Фо ни отпртавя тази светлина, ако искаме да го има човешкия роди и занапред. Трябва да бъдем човеци и да се обичаме“, допълни Свилен Стоянов.

 

Комедията "Само за жени" е по пиеси на Дарио Фо и Франка Раме. Превод Хубан Стойнов. Сценичен вариант и режисура Костадин Бандутов. Сценография и костюми Даниела Николчова. Хореография и музикална среда Никола Йорданов. Помощник-режисьор Валентин Методиев. Фотография Веселин Василев. Участват: Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Милена Кънева, Петя Ангелова, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Станислав Кондов.

 

Режисьорът Костадин Бандутов, майстор на комедийния жанр и актьорите от Варненския драматичен театър канят на едно незабравимо пътешествие във времето „Само за жени“ и не само. Спектакълът на Дарио Фо и Франка Раме ефектно и с неповторимо чувство за хумор ни въвлича в битката за равноправие на жени от различни епохи, започвайки от Ева. Когато през 1997 г. Дарио Фо получава Нобелова награда за литература, в мотивите за връчването й се казва, че Фо е пренесъл в наши дни изкуството на средновековните шутове да разсмиват и веселят народа. Фо не пропуска да отбележи: „Аз съм единственият шут, лауреат на Нобелова награда!“ Дарио Фо е познат на варненската публика с няколко постановки по негови пиеси: "Седмо: Кради по-малко"; „Архангелите не играят флипер“; „Няма да платим, няма да платим!“, „Само дом, легло и църква“, по „Само за жени“ и "Клаксони и свирки".

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна