IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
13:52 | 8 октомври 2019
Обновен: 07:43 | 25 април 2024

Живопис на Ангел Герджиков представя галерия „Ларго“

Изложбата „Залези и песни” се открива на 10 октомври

По материала работи: Слав Велев
Живопис на Ангел Герджиков представя галерия „Ларго“

Самостоятелна изложба- живопис на пловдивския художник Ангел Герджиков ще се открие на 10 октомври, четвъртък, от 18:30 часа в галерия Ларго. Авторът е един от десетте наградени с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго" и това ще е четвъртата му самостоятелна изява във варненската галерия. „Ангел е добре познат и любим на варненската публика с неговите приказни истории, разказани върху платното с топъл, искрящ колорит, разказва галеристката Нели Вълчева. Настоящата изложба е част от изявите на пловдивчанина, с които той празнува заедно с публиката своя петдесетгодишен юбилей. Изложбата се нарича „Залези и песни“, защото верен на любимата си тематика, художникът отново е вплел в творбите си поезия и музика, за тези от нас, които имат сетивата да я чуят.

 

От една далечна година назад във времето, когато Ангел рисува за изложба няколко творби, посветени на Орфей, възниква интереса му към темите, свързани с музиката и музикантите. По-късно героите от древногръцката митология изчезват от картините, за да отстъпят място на по-обобщени образи, но темата за музиката остава. Така, в годините творбите му се населват с музиканти, поети, мислители, пътешественици и събирачи на чудеса. Вълнуват го извечните човешки ценности – свободата, полета на въображението, пътуването (насън или наяве), порива за творчество“, допълва Нели Вълчева. И в настоящата изложба героите на пловдивския поет с четка отново са мечтатели, съзерцатели, наблюдатели, разказвачи на песни. Отърсили се от дребните теми на битието, те сякаш са въплъщение на радостта от живота, напомнящи ни, че истински ценните и важни неща за всеки от нас можем да сътворим само самите ние. Експозицията може да бъде разгледана до 30 октомври.

 

Повече за автора:

Ангел Герджиков е роден през 1969 г. в Пловдив. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Велико Търново, със специалност "Живопис". Има реализирани 20 самостоятелни изложби и многобройни участия в различни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.

 

Благотворителна кинопрожекция за децата на Варна тази събота

Коментари

Новини Варна