IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:09 | 14 октомври 2019
Обновен: 06:54 | 14 март 2024

Варна отново събира сладкогласни певци от третата младост

Предстои XXIV – Национален фестивал „Листопад на спомените“ 2019

По материала работи: Слав Велев
Варна отново събира сладкогласни певци от третата младост

Варна отново ще събере „момичетата и момчетата от третата възраст“ в Националния фестивал „Листопад на спомените“. Под мотото „От миналото през настоящето към бъдещето“ в двудневен маратон самодейци от цяла България ще покажат своето умение в песен, в ритъм, в слово. Една истинска Олимпиада на духа, организирана от Община Варна, Областен и Общински съвет на Съюза на пенсионерите Варна 2004, Дворецът на културата и спорта и в-к „Пенсионери“.  Стари градски песни, обработен и автентичен фолклор, патриотични и туристически песни, артистични превъплъщения ще вълнуват публиката на 19 и 20 октомври / събота и неделя/ в зала „Конгресна“ на ДКС. Проявите ще бъдат при вход свободен с начални часове 9,13 и 17 часа. А Гала концертът и церемонията по обявяване и връчване на отличията – на 20.10 от 19 часа. На XXIV-тото издание ще участват и формация от българи, живеещи в Украйна. Организаторите очакват над 1 000 участници от Варна, Добрич, Шумен, Русе, Стара Загора, Горна Оряховица, Плевен, София, Пловдив, Бургас, Чепеларе, Силистра, Алфатар,Провадия, Мадан, Шабла,Перущица и др. населени места. Над 86 хорови формации и състави и 62 индивидуални изпълнители.

 

Те ще се състезават пред жури в състав – проф. Костадин Бураджиев – диригент и фолклорист, Георги Мановски – фолклорист и диригент, Ганчо Ганчев – гл. худ. ръководител на Детско-юношеската опера, Теди Генев – поп изпълнител и композитор и Юлиана Чернева – актриса в ДТ „Стоян Бъчваров“.Журито ще връчи един Златен лист и диплом, 5 Сребърни листа и диплом и 20 Бронзови листа и диплом.Отново ще има Специална награда, осигурена от ДКС – Варна. За първи път към отличията ще има и финансов награден фонд в размер на 2000 лв. Към фестивалният маратон има и две съпътстващи прояви – откриване на изложба на Задругата на майстори на народните занаяти – София и представяне на поетичният сборник „Листопад на спомените“.  Водещи на“Листопад на спомените“ ще бъдат актрисата от Варненския театър Милена Кънева и журналистът от ТV „Черно море“ Кирил Аспарухов.

 

Ромео и Жулиета от Уест Сайд оживяват на варненска сцена

Коментари

Новини Варна