IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
16:36 | 18 октомври 2019
Обновен: 03:54 | 17 март 2024

Варна е домакин на интерактивна изложба на исторически картини, скулптури и съкровища

От 5 до 9 ноември всички жители и гости на морската столица ще могат да се насладят на величието на предците ни в Галерия „Графит“

По материала работи: Пламен Янков
Варна е домакин на интерактивна изложба на исторически картини, скулптури и съкровища

Интерактивна изложба на картини, предмети и съкровища разказва славната българска история по време на своето национално турне. То бе официално открито на 7-ми октомври в НДК, а Варна е сред първите домакини на изложбата.

 

От 5-и до 9-и ноември всички жители и гости на град Варна ще могат да се насладят на величието на предците ни в Галерия „Графит“.

 


 

Турнето се провежда за първи път в България и ни показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи. Във всяка изложба са включени исторически картини, съкровища, предмети и литература, които ще бъдат показани на гражданите в цяла страна.

 


 

Национално турне „Историческо величие“ ще посети всички 27 областни града в страната до края на юни месец 2020 година, а през 2019 година ще гостува на Плевен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново и Габрово.


Между 5 и 9 ноември, всички желаещи могат да посетят изложбата в Галерия „Графит“ от 17 до 21 часа, когато епохите от славното минало на България оживяват пред очите ни. Посетителите могат да участват в различни интерактивни занимания, независимо от възрастта си. Ще могат да видят и пипнат дрехите, които са носели предците ни; съдовете, с които са боравили; и оръжията, с които са се сражавали преди години. Целта е бъдещите поколения на България да бъдат запознати с величието на страната ни през вековете. Нека знаем кои са българите и да почувстваме гордостта им, давайки живота си за земята, която ги е приютила.

 


„Да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която трябва да се заслужи. Целта на турнето е хората в България да си спомнят, че да бъдеш български герой, е въпрос на личен избор. Избор, който всички - ние, правим всеки ден. Картините, скулптурите, съкровищата и интерактивни занимания, представени на изложбата, показват с примери от историята, че всичко зависи от свободата на избора ни.“, споделя Ангел Тодоров - създател и инициатор на изложбата „Историческо величие“.

 

 

Коментари

Новини Варна