IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:42 | 7 ноември 2019
Обновен: 04:03 | 14 април 2024

Наш лекар дебютира във Варна с живописни „Сънища отдалече“

Младият невролог живее във Виена и това е първата му изложба у нас

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Млад невролог от Виена представя първата си самостоятелна изложба живопис в родна Варна „Сънища отдалече“. Подсъзнанието и сънят като врата към подсъзнателното са водещите теми в творчеството на Димитър Стайков, приел арт псевдонима Деметриус. Откриването е на 8 ноември в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

 

„Макар че съм лекар и не съм учил живопис, рисуването го нося в себе си, откакто се помня, споделя Димитър Стайков. Посетил съм стотици изложби в галерии по целия свят и това е моята школа. Бил съм в ателиетата на мои приятели художници и от тях също съм заимствал тънкости на занаята. Имал съм няколко изложби в Австрия, но това е първата у нас. В картините ми, освен сън, ще видите моята носталгия по Черно море, морските риби, пейзажи от Варненски регион. Експозицията съдържа 22 платна. Да, харесвам Салвадор Дали и често ме питат дали има негов отпечатък в творбите ми. Възможно е. За мен от всичко в картините, най-важни са хармонията и колоритът“, отбеляза още художникът-лекар.

 

С изложбата „Сънища отдалече” в Градската художествена галерия авторът повежда посетителя-наблюдател в едно откровено пътуване-приключение, което преминава през различни нива на подсъзнанието, за да разкрие пред него своите сакрални стремления към метафизичното и енигматичното, но и към съкровения копнеж по родното и близкото. Варненските корени на Деметриус оказват силно влияние върху езика на формите в неговите произведения, в които могат да бъдат открити характерни представители на черноморската фауна или елементи от ландшафта около родния град. Така тълкуването на съня като израз на изпълнено желание се затвърждава в носталгията, която излъчват повечето негови картини.

 

Димитър Стайков е завършил медицина във Виенския университет, работи като лекар в Германия. Специализира неврология, интензивна медицина и гериатрия. През 2012 г. е хабилитиран като доктор на медицинските науки в Университета „Ерланген-Нюрнберг“, където е доцент от 2013 г.. През 2015 г. се завръща в Австрия като ръководител на Клиниката по неврология в Krankenhaus der Barmherzigen Brüder в Айзенщат.

 

Деметриус рисува активно и усъвършенства техниката си при именити австрийски и български художници. Негови творби са представени в самостоятелните изложби „Имагинариум“ в Общинската галерия Айзенщат и „Духове и сънища“ в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“, Виена. Участва в редица групови изложби в Австрия. Живопис на Деметриус е притежание на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, Галерията за модерно изкуство на Щифтмузеим в Клостернойбург, Австрия,  частни колекции в България, Германия, Австрия, Чехия и Унгария.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Живопис на Цветан Лазаров представя галерия „Ларго“

Коментари

Новини Варна