IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
11:25 | 14 ноември 2019
Обновен: 03:54 | 17 март 2024

„Кралско вълшебство от порцелан“ във Варна

Историята на Люксембург е изваяна върху гостуващи порцеланови съдове

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Едно неочаквано и фино изкуство събира ценители в зала „Юг“ на Археологическия музей във Варна, където гостува „Кралско вълшебство от порцелан“. С изключително прецизна техника ще видим изобразено културното наследство на Великото херцогство Люксембург.

Частна колекция

Изложбата се реализира с любезното съдействие на г-н Атанас Атанасов и Регионален исторически музей – Ловеч и представя историята на Люксембург – една от най-малките държави в Европа и единствената в света със статут на Великото херцогство, чрез местен порцелан с невероятно високо качество. Колекцията е на ловчанлията Атанас Атанасов (по професия психолог), който от години живее в Люксембург. Завършил психология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и специализирал спортна психология, от 2005 г. той работи с различни атлетически и футболни клубове в България и Белгия.Началото на колекционирането полага дядо му. След това вуйчо му, като музикант, носи различни чинии от турнета в Западна Европа. Сега, живеейки в Люксембург, Атанас Атанасов дообогатява колекцията.

 

Изображенията върху експонатите представят исторически моменти и личности от Люксембург – графове, крале, региони, крепости, замъци, кантони, градове, сдружения, църкви, светци, езера, язовири. Изработени са от края на ХVІІІ в. до края на ХХ в. във фабриките „Бох“ и „Вилеруа и Бох“. Колекцията е съпроводена с 14 информационно-образователни постери за Великото херцогство и за производството на порцелана, рекламно-туристически клип и две образователни дипляни – „Велико херцогство Люксембург“ и „Кралско вълшебство от порцелан“.

 

Изложбата

Експозицията е от над 260 порцеланови чинии и керамични плочки. Ние се славим със своята керамика, с грънчарството, чийто корени отвеждат далеч в древността. Порцеланът за първи път се разработва в Китай през 7 век, като до 18 век формулата му е била тайна. През 8 – 9 век технологията на порцелана се появява и в съседните Монголия и Виетнам, а малко по-късно и в Япония. След завладяването на Китай от татаро-монголите на Чингиз Хан през 12 век започва разпространението на порцелана и в Корея, донесен там от монголски колонисти. След разпадането на монголската империя през 13 век китайските земи попадат по властта на императорската династия на монголския хан Хубилай. Първата технология за производство на порцелан е кобалтовата – оцветяване на бял порцелан с кобалт, като така е създаден т.нар. синьо-бял порцелан. През 18 век започва създаването на оцветен порцелан. Формулата му е държана в тайна, докато през 18 век и в Европа не се намира начин за неговото производство.

 

 

Изложбата може да бъде посетена до януари 2020 г.

Снимки Пламен Гутинов

245 фотографи от 51 държави премериха сили в Международен салон

Коментари

Новини Варна