IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:48 | 19 декември 2019
Обновен: 21:20 | 25 април 2024

Коледен спектакъл се превърна в празник за владиславовци

Как организира тазгодишните рождественски чествания НЧ „П.Р.Славейков 1928“

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Всяка година по Коледа читалищата помагат на хората по райони да усетят празника по един специален начин – с песни, танци, музика и слово. В препълнената зала на Народно читалище „Петко Рачев Славейков 1928“ в квартал „Владислав Варненчик“ родители, баби, дядовци, деца и съкварталци се забавляваха със спектакъла, който им поднесоха вокална група „Angel voices Junior”, група за популярни песни „Морски сирени“, школа за народни танци „Китка цвете“, модерен балет „VITTO DANCE”, танцов клуб  „Сборенка“ и фолклорна група „Ружица“.

 

Понеже един от съставите участва не с един, а с цели пет различни танца, намирам хореографа и балетмайстор на „VITTO DANCE” Дария Аврамова, за да разбера къде е спойката, за да се случат толкова различни композиции и толкова красота и синхрон на едно място. Питам я за предпочитанията на съвременните мами и деца – дали предпочитат модерните танци или по-скоро класическия балет.

 

„Още не измислено нещо по-добре построяващо тялото, стойката и развитието на мускулите, колкото класическия танц, споделя Дария. Това в началото родителите не го знаят. Това са хора, работещи различни професии, несвързани с хореографията. В началото всички искат модерни танци. Но когато започнат да посещават залата децата им и да репетират, разбират необходимостта от класически, а дори и народния танц. И постепенно на децата им стават интересни всички направления в танците. Аз съм не само хореограф и преподавател, аз съм балетмайстор и затова всичките танци си измислям аз, музиката се подбира интуитивно по мой вкус. Знам, че в днешно време трябва и да се съчетават модерните тенденции, да се съобразяват с възрастта на танцьорите. Колкото по-трудна ритмически за възприятие е една музика, толкова за по-големи деца се подбира. Костюмите се подбират да отразяват идеята на танца, музиката, характерите на дечицата. Ескизите рисувам аз лично и после с професионална шивачка обсъждаме детайлите“.

 

По думи на хореографа, най-лесно се поддават на танца децата на 6 годишна възраст и все пак всичко е индивидуално. „Най-трудно се работи с младежи в пубертетна възраст, защото започват романите, те искат да се покажат, че са  големи вече, а не е така. Но всичко това не е страшно, когато детето тренира при мен от малко и вече има желание и амбиции да танцува. Танцът става като начин за живот. Истинският класически танц става интересен за децата с времето, защото първоначално е труден и изисква хиляди повторения и работа, но аз предизвиквам интерес към него с разкази, терминология, тъй като класическият танц е с френско-италианска терминология и им интересно да научават нови думи. Обяснявам им как работи тялото им и как се развиват определени мускули по време на упражнения.

 

Най-смелите танци, които съм сътворявала бяха композиции на различните народи и култури. Въпреки различните политически ситуации и предразсъдъци обаче,  културата винаги е интересна за хората и тя обединява. Общо взето не само им преподавам хореография, но и много общувам с децата по време на урока, давам примери, опитвам се да им заложа правилната представа за изкуството и какъв трябва да бъде човек, отдаден на изкуството. Искам да им подарявам мечти. Аз ги обичам и ги възпитавам с любов и те го усещат, хващам вниманието им веднага. Иначе изпуснеш ли ги, край - не си интересен за тях и си слаб. Трябва да имаш силен характер и много търпение, децата обичат дисциплината и обичат правилата, това е тяхната същност. Намирам баланса между похвалата и забележките, просто трябва да си справедлив. Тогава децата го усещат. Те не обичат лъжата“. Така обяснява успеха на формациите си един от най-успешните хореографи  - Дария Аврамова.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна