IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:08 | 16 януари 2020
Обновен: 18:04 | 24 април 2024

Благотворителен концерт събира средства за Школото за незрящи

Клубът за народни танци "Моряците" качва на сцената 600 танцьори в неделя

По материала работи: Слав Велев
Благотворителен концерт събира средства за Школото за незрящи

600 танцьори от клуб за народни танци "Моряците" ще потопят варненската публика в красотата на българските танци в неделя. Каузата е помощ на Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна. Предстои своеобразна фолклорна разходка из България в шест танцови картини от Добруджа, Северозапада, Шоплука, Родопите, Пирин и Тракия. Концертът ще се проведе на 19 януари от 19:30 ч. във Фестивалния и конгресен център, зала 1. Събраните средства ще послужат за изграждане на адаптирана детска площадка за игра на открито със съоръжения за деца над 12г. с нарушено зрение и множество увреждания.

 

„Концертът е традиционен, сподели в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Силвия Матева, ръководител на клуб за български народни танци "Моряците". Правим го от 8 години. На сцената ще излязат около 600 души, аматьори. Някои от тях танцуват от месец или два. В танцовите картини сме се опитали да направим максималното, което може да се построи с аматьори. Всяка картина ще бъде с традиционни хора от съответната област и съвсем леки хореографии. Ще излязат 26 различни групи с обща хореография. Ръченица за Добруджа, Северозапада – с буйните танци, Шоплука – с големия хъс. Пиринската ни картина е една от най-мащабните. Родопите – с по-обраните движения, тракийците – с емоцията. Някои хора за първи път обличат народна носия на 40-45 г. и енергията е наелектризираща. Билетите свършиха за три дни. Догодина трябва да направим концерта в още по-голяма зала. Сумата, която е нужна е събрана. Имаме 16 000 лв. Колкото по-богата е сумата, толкова по-големи ще бъдат площадките и беседките“, каза още Силвия Матева.

 

Премиерата на "18% сиво" събра лица от киното във Варна

 

Коментари

Новини Варна