IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
14:34 | 28 януари 2020
Обновен: 18:06 | 24 април 2024

Варненският куклен театър предизвика фурор в ОАЕ с „Мълчаливи предания“

В първото издание на фестивала за модерни иновативни спектакли той се превърна в фаворит на публиката

По материала работи: Слав Велев
Варненският куклен театър предизвика фурор в ОАЕ с „Мълчаливи предания“

Спектакълът „Мълчаливи предания“ на Варненския куклен театър спечели овациите на публика и специалисти в Обединените арабски емирства. В първото издание на фестивала за модерни иновативни спектакли през януари тази година участваха над 20 трупи от целия свят, сред които и Държавният куклен театър - Варна. Форумът няма конкурсен характер – създаден е, за да популяризира театралното изкуство в цялото му многообразие от жанрове.

 

Сценичните изкуства не са част от традициите в културния живот на Обединените арабски емирства и точно затова мисията на фестивала е да популяризира театъра – сред публиката от много националности и най-вече сред младите хора. С уникалната си визия – съчетание от танц, музика и мултимедия, „Мълчаливи предания“, реж. Боян Иванов, стана най-впечатляващият спектакъл на фестивалната сцена – това потвърдиха спонтанните реакции на публиката и другите участници във форума.

 

Десетки са изявите на Държавен куклен театър – Варна на световните фестивални сцени, но това е първото участие в Обединените арабски емирства. А срещите с нови театрални формации пораждат и нови приятелства, и нови творчески контакти. Варненската трупа вече има покани за участия на нови международни артистични форуми, а и очаква част от формациите да пристигнат във Варна в началото на октомври тази година, когато ще се проведе XVIII издание на Международния куклен фестивал „Златният делфин”.

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна