IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
09:00 | 4 август 2015
Обновен: 09:42 | 20 април 2024

Звездният ни рожденик: Барак Обама на 54

Ето любопитни факти за живота на президента на САЩ

По материала работи: Златина Добрева
Звездният ни рожденик: Барак Обама на 54

На 4 август рожден ден празнува един от най-влиятелните мъже в света – президентът на САЩ Барак Обама. Роден през 1961 година в Хонолулу, Хаваи, Обама е 44-ият държавен глава на щатите.

 

Избран е на 4 ноември 2008 г. и встъпва в длъжност на 20 януари 2009 г. С това Барак Обама става първият цветнокож в историята, който е избран на този пост. 

 

Ето любопитни факти за живота на президента на САЩ:

 

Бащата на Барак е кениец от етническата група луо, а майка му е американка от Канзас. Двамата се развеждат още когато бъдещият държавен глава на САЩ е на 3 години. 

 

Като дете Обама живее няколко години в Индонезия.

 

След завършването на гимназия, учи 2 години в университет в Лос Анджелис, а после се прехвърля в Колумбийския университет в Ню Йорк, откъдето излиза с диплома по политология и международни отношения.

 

Семейството му не е много религиозно, но в средата на 80-те бъдещият президент приема протестанството за своя религия.

 

Жени се за своята съпруга Мишел през 1992 година, като двамата имат 2 дъщери. Любопитно е, че когато се запознават, Мишел е влиятелна фигура в местната демократическа партия и близка с кмета на Чикаго – Ричард Дайли. До голяма степен тя е тази, която задвижва политическата кариера на своя съпруг.

 

През 1996 г. е избран в Сената на щата Илинойс и оглавява комитета за общественото здраве, където се бори за набиране на повече средства за борба със СПИН. 

 

Обама се обявява категорично против войната в Ирак, стартирана от неговия предшественик Джордж Буш.  

 

Награден е с Нобелова награда за мир през 2009 г.

Коментари

Новини Варна