IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Лайфстайл
12:10 | 7 октомври 2015
Обновен: 03:36 | 21 април 2024

Бижута и здраве

Какви украшения и защо да носим?

По материала работи: Златина Добрева
Бижута и здраве

Обеци в долната част на ухото помагат да се регулира активността на главния мозък и да се подобри паметта. Обеци в горната част на ухото могат да предотвратят появата на херния.
Пръстен на безименния пръст на лявата ръка стимулира половата система, пише astrofenomen.

Пръстени на краката оказват въздействие върху рефлекторните точки по очите, ушите и нервните центрове. Те коригират дисбаланса в слънчевия сплит, регулират процеса на овулация и намаляват мускулните болки, предизвикани от тежки физически разстройства.

Пръстен на носа намалява риска от възникване на инфекции в носната кухина и усилва обонянието. Точките, с които той контактува, са свързани с меридиана на сърцето.

Гривни на китките докосват рефлекторни точки, свързани с яйчниците и матката. Те помагат за регулиране на функциите на репродуктивните органи.
Гривни на глезените влияят върху рефлекторните точки на яйчниците и матката, въздействайки по подобен начин като гривните на китките.

Верижка или огърлица, увиснала от врата до нивото на гръдния кош, притиска точки, свързани със сърцето и белите дробове. Плътно по шията тясно колие облекчава работата на щитовидната жлеза.

Ако бижуто е с естествени камъни, то към оздравителния ефект се добавя лечебният, който съответства на различните природни камъни.

 

Сребро или злато?


Златото е Ян – мъжкото начало, активната сила; то възбужда. Среброто е Ин – женското начало, пасивната сила; то успокоява.

Още в древността китайските целители извеждали излишъка от енергия от биологичноактивните точки чрез акупунктура със сребърни игли, а насищали с енергия с помощта на златни.

Венчалната халка, символизираща връзките на брака, се носи на безименния пръст неслучайно. Тя прекъсва хормоналния канал, следователно намалява желанието на съпрузите „да кривнат от правия път”.

Но от друга страна, постоянното носене на пръстени, гривни, верижки въздейства отрицателно на човека. Така например последни изследвания на учени показали, че при мъже, които носят постоянно брачната си халка, половите разстройства се срещат по-често, отколкото при онези, които не я носят въобще или я свалят за през нощта. Постоянното носене на гривна прекъсва шест меридиана едновременно. Може би именно за да приглушат жизнения им тонус, на робите в древността поставяли железни нашийници.

 

Защо пръстеновидните предмети толкова силно въздействат върху енергийните меридиани?

 

Оказва се, че металът във формата на пръстен притиска енергийните канали както гуменият турникет притиска артерията. Най-логичното обяснение на този факт дава биоенергетиката. Още от училище помним, че ако проводник с ток се постави в затворен контур, в резултат на самоиндукцията силата на тока се увеличава. Да допуснем, че потокът на енергията в нашето тяло е проводникът, а пръстенът – контурът. Поставяйки металното украшение, ние едновременно усилваме жизнения „ток”, но колкото повече го усилваме, толкова по-голяма е вероятността енергийният меридиан да се затвори. Неслучайно в стари времена графините и баронесите си поставяли украшения само по време на балове, а след това ги прибирали в кутийка.

 

Как да не допуснем "затваряне"


Бижутата не бива да се носят постоянно. 3-4 часа в денонощие са достатъчни. Изключение правят обеците, защото меката част на ухото не е съединена с енергийни меридиани. Ако искате да носите любимата си верижка постоянно, откопчайте я. Направете й от двете страни на закопчалката незабележимо звено от конци. Същото е и с гривната.
За да не нанасят вреда металните пръстени, избирайте такива, които са с естествени камъни без обков или са отворени.

Носете украшения само от метали, които подхождат на вашия организъм. Проверка за съвместимост се прави с помощта на мускулно тестиране (взема се в ръка предметът от изследвания метал: ако мускулите на ръцете отмаляват, значи металът е неподходящ).

Коментари

Новини Варна