IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
12:32 | 30 юни 2016
Обновен: 11:12 | 26 април 2024

Околоочните кремове - помагат ли наистина?

Как всъщност действат

По материала работи: Юлиян Атанасов
Околоочните кремове - помагат ли наистина?

Чували ли сте обещанията, че околоочните кремове намаляват и дори изтриват признаците на стареене, фините линии, бръчките и тъмните кръгове? Но вярно ли е всичко това и как всъщност действат тези кремове? „Не можем да генерализираме относно това дали наистина околоочните кремове действат или не. Те са създадени специално за деликатната кожа в тази зона, така че са по-плътни. По-мазни са от стандартните продукти за лице и съдържат много активни съставки, насочени към проблемите в зоната около очите“, обяснява дерматологът д-р Патриша Фарис пред WebMD.

 

Кожата около очите е по-нежна, по-податлива на изсушаване и по-бързо изразява признаците на стареене и умора. Мимиките и постоянното движение на очите също ускоряват процеса на поява на фини линии и бръчки. Задържането на течности пък причинява подпухналост и тъмни кръгове, като околоочните кремове могат да бъдат адресирани към някои от тези проблеми.  Фините линии и бръчките се появяват и от вредното въздействие на слънцето, което намалява количеството на колаген в кожата, с напредването на възрастта. Именно колагенът спомага за поддържането на еластичността на кожата.

 

Витамин С, пептидите и ретинола подобряват производството на колаген, показват изследвания, концентрирани върху някои кремове. Серамид и хиалуронова киселина пък са другите съставки, които могат да подобрят състоянието на кожата ни.  Те действат овлажняващо, като помагат за предотвратяване на дехидратирането на кожата и повишаване на еластичността.„Ретинолът е сред моите лични фаворити, но тази съставка може да е агресивна за някои типове кожа“, коментира още д-р Фарис.

 

Тъмните кръгове под очите често се дължат на гените ни, вредата на слънцето и притока на кръв. Натриевият аскорбат (вид витамин С) може да помогне за изравняване на тена, ако се прилага за период от 6 или повече месеца. Витамин В3 също може да е от помощ в борбата с неприятните тъмни кръгове. Що се касае до торбичките под очите и подпухналостта, някои проучвания показват, че кофеинът спомага кръвообращението, което може да „поправи“ донякъде тези проблеми. От край време е известно, че при подуване помагат студени компреси или лед, което обяснява и защо някои хора съхраняват околоочните си кремове в хладилник.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна