IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
12:59 | 23 август 2016
Обновен: 12:09 | 17 април 2024

Тренировките могат да забавят стареенето

Физически активности водят до формирането на химически вещества, които запазват младостта ни за по-дълго време

По материала работи: Юлиян Атанасов
Тренировките могат да забавят стареенето

Ако все още безуспешно търсим мотивацията, която да ни накара редовно да посещаваме фитнеса, изследователи може би имат решение. Според данните на ново проучване интензивните аеробни упражнения могат да забавят процесите на стареене. С напредване на времето, теломерите - защитните „капачки“ на всяка нишка на ДНК се износва и скъсява.

 

Изследователите посочват, че тренировките за издръжливост защитават теломерите от скъсяване. Това означава, че тези физически активности водят до формирането на химически вещества, които укрепват и удължават теломерите, като по този начин запазват младостта ни за по-дълго време. Проучването е дело на няколко институции в Белгия. За неговите цели 10 доброволци са помолени да тренират на велоергометър в продължение на 45 минути. Специалистите изследват кръвни проби и правят мускулна биопсия на всеки участник преди и след физическата активност, както и два часа и половина по-късно. Установяват се повишени нива на ензима, който се свързва с удължаване на теломерите. Това означава, че хромозомите, както и ДНК вътре в тях, са по-добре защитени, което предпазва от отслабването им с течение на времето.

 

През целия ни живот клетките безспирно се делят и възпроизвеждат. По време на този процес обаче теломерите, които защитават хромозомите, се скъсяват, като по този начин покриват все по-малка част от отделните нишки на ДНК. В резултат клетките остаряват и отслабват, а в крайна сметка клетъчното делене спира и тогава идва леталният изход. Много специалисти смятат, че някои хора са родени с по-дълги теломери, което на практика означава, че те са „програмирани“ да живеят по-дълго. Данните от белгийското проучване са поместени на страниците на Science Advances.

puls.bg

Четете още: Учени откриха как да отслабнем, докато лежим

Коментари

Новини Варна