IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
17:44 | 8 юни 2017
Обновен: 06:47 | 26 април 2024

Синапеното масло пази от исхемична болест

Действа като балсам за сърцето

По материала работи: Борис Проданов
Синапеното масло пази от исхемична болест

Синапеното масло, което се използва за производство на горчица и други кулинарни изделия, е уникален продукт. В него идеално се съчетават мастни киселини и естествени антиоксиданти. То е особено полезно за сърцето, заявиха лекари, цитирани от Zee News. Те припомнят, че в синапеното масло се съдържат 60% мононенаситени мастни киселини, 21% полиненаситени киселини и около 12% наситени киселини.


Първите два вида киселини поддържат здравето на сърцето. Намаляват нивото на „лошия“ холестерол, като повишават тези на „добрия“ холестерол. Около 6% от мазнините в него са омега-3. По думите на медиците в маслото перфектно се комбинират омега-3 и омега-6 мазнини. Тази комбинация създава условия за добрата работа на сърдечно-съдовата система.


Проучванията показват, че синапеното масло намалява риска от исхемична болест на сърцето с почти 70%. Редовното му използване предпазва и от хипертония, спомага за оптимално кръвообращение.


Любопитното е, че синапеното масло е по-полезно от зехтина, който е по-известен като здравословен продукт. В синапеното масло се съдържа много витамин Е, който предпазва кожата от свободните радикали. Тези вредни частици се образуват при излагане на ултравиолетови лъчи или от замърсяването на околната среда. В маслото се намират още витамин А, желязо, калций и магнезий, важни за растежа на косата.


Синапеното масло намира широко приложение и извън кулинарията. Използват го като масажно масло за коса и кожа, включително и при малки бебета. Има ефект и като лекарство за стомашни неразположения и кожни заболявания (гъбични инфекции).

 

bolenzdrav.com

 

Още по темата: Студът повишава риска от инфаркт

Коментари

Новини Варна