IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Лайфстайл
17:33 | 23 юли 2017
Обновен: 06:27 | 17 април 2024

Калцият наврежда на болни и възрастни хора?

Минералът „събужда” опасна бактерия

По материала работи: Борис Проданов
Калцият наврежда на болни и възрастни хора?

Калцият е важен за доброто здраве на костите и зъбите, но при болни и възрастни хора може да причини инфекция с опасна бактерия, сочи ново американско изследване, цитирано от „Съндей експрес”.


Специалисти от университета на Мичиган са установили, че минералът „събужда” бактерията Clostridium difficile (C.difficile) и ѝ помага да заразява уязвими индивиди, предава Нова Телевизия, позовавайки се на БТА.


Бактерията, инфекцията с която може да е смъртоносна, е сред известните „обитатели” на болници и домове за възрастни хора. Нейна мишена често стават индивиди, чиято имунна система е отслабена от болест или напреднала възраст. Изследователите са установили, че когато C.difficile достигне червата, калцият ѝ помага да отвори защитната си обвивка и да стане заразна.


Специалистите смятат, че откритието им може да доведе до нови методи на лечение на уязвими индивиди.


Изследването е направено с мишки, но с него може да се обясни защо някои болнични пациенти и обитатели на домове за възрастни хора са по-застрашени от зараза с бактерията. Смята се, че по-податливите на инфекция индивиди имат повече калций в червата заради някои приемани лекарства или добавки.

 

Още по темата: 10 супер ползи от шипката

Коментари

Новини Варна