IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
18:06 | 23 октомври 2017
Обновен: 17:47 | 26 април 2024

С оралния секс рискуваме за рак на гърлото

Най-много застрашени са мъжете пушачи

По материала работи: Борис Проданов
С оралния секс рискуваме за рак на гърлото

Оралният секс се посочва като една от сериозните причини за развитие на рак на устата и рак на гърлото (орофарингеален рак). 3 са ключовите фактора, които определят размера на риска от развитие на рак при редовно практикуващите орален секс:


Пол;
Тютюнопушене;
Брой на сексуалните партньори; 


На база на тези фактори учените посочват, че най-застрашени от рак на устата или гърлото са мъжете, които пушат редовно и са имали повече от 5 сексуални партньорки в живота си.
 
Причина за развитие на двете посочени форми на рак е заразяването с т.нар. човешки папилома вирус (HPV). Той се среща в десеки различни щамове, а конкретно щамът HPV16 се асоциира с над 70% от случаите на орофарингеален рак.
 
Най-честият и бърз начин за заразяване с опасните щамове на човешкия папилома вирус е при орален секс. Токсините, които се съдържат в цигарения дим, и цялостното им влияние върху лигавицата на устната кухина и дихателната система пък оказват благоприятен ефект върху развитието на папилома вирусите и улесняват отключването на инфекция, която в по-късен етап може да прерастне в рак.
 
Статистиката сочи, че около 40% от хората са носители на човешки папилома вирус, а поне 80% от останалите се заразяват с него в някакъв етап от живота си. И въпреки че едва около 0.7% от заразените развиват рак на гърлото, броят на диагностицираните със заболяването се е утроил през последните 20 години. И повечето от тях наистина са мъже. Освен това се очаква до 2020г. случаите на рак на устата и гърлото при мъжете да задминат количествено случаите на рак на маточната шийка при жените – друга форма на рак, предизвиквана от човешкия папилома вирус.
 
За момента няма разработен безопасен метод за ранно диагностициране на орофарингеален рак или за превенция на развитието му при редовно практикуващите орален секс мъже.
 
Като основна и най-лесно достъпна превантивна мярка в случая специалистите посочват отказването от тютюнопушенето. Проучванията показват, че при една и съща честота на практикуване на орален секс рискът от рак на устата или гърлото при мъже непушачи е наполовина по-нисък от този при пушачите.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна