Риалититата - мелачка за някой лев и три дни слава
Днес те вече не раждат и не създават звезди
Публикувана: 18 Nov 2017 | 21:41

Преди повече от десет години българинът се застоя пред телевизорите, за да воайорства, да гледа сеир или да стиска палци на участниците на различни риалити предавания. Те бяха нещо ново за родния пазар и предизвикаха истински бум. Участието в такова шоу те правеше звезда, а след неговия край - задължителен гост на светските събития.Нямаше никакво значение какъв потенциал имаш, дали си откровено глупав или IQ-то ти хвърчи в небесата. Наградите бяха примамливи - от 50 до 200 хиляди лева. Музикалните риалитита те изстрелваха веднага в орбитата на популярните изпълнители, които също се отъркваха в новите герои за малко повече медийна популярност.

 

То не бяха музикални идоли, X фактори, Гласове на България, Брадъри, Сървайвъри, от три години - и фермери. Предавания, които даваха и дават възможност на неизвестни таланти и чешити да блеснат, а и да спечелят някой лев или кола.И ако в началото звезди станаха дори Тризначките, сега нещата са повече от мизерни. Не като пари, като възможност да използваш тези предавания за трамплин.Риалититата се превърнаха в една мелачка с една-единствена цел - лъскава телевизионна опаковка за няколко месеца. Малко шоу, малко простотия, малко секс, малко рейтинг. И участниците в тях остават със заблудата, че ще излязат от тях по-известни от Мадона или Памела Андерсън.

 

Само допреди седмица съчувствахме на Сашка Васева. Популярната някога певица се надяваше, че влизайки в една затворена къща за два месеца ще възроди музикалната си кариера. Няма да излезе нищо, освен, че се сдоби с още един прякор - Сашка Апетита. Участието на Мегз също бе с рекламна стратегия и надежда роклите й да се разграбят от стелажите. Продажбите едва ли ще са повече от преди три месеца, но пък вече мнозина се съмняват в здравата психика на Миглена.Истината е, че шумотевицата свършва точно с финалните надписи на даденото шоу. Мислите ли, че победителят в Big Brother Тото и СкандаУ ще избухнат повече от това, което са били преди той да участва в шоуто? Категорично не, или по-скоро ефектът ще е краткотраен. Всички разбрахме, че Тото е пич. Ама не по-малко пич от него беше и Wosh MC, а неговата кариера не направи никакъв гигантски скок.

 

Вече 10 години телевизиите ни предлагат музикални надпревари. Посочете поне един, който направи досега прилична кариера? Не просто да вади някакви песни, а наистина да претендира, че е накарал "старите кучета" да се притесняват. Някой, който да го наречем истинска звезда. Не само заради скандали, но и заради творчеството му. Някои блесват за няколко месеца, година, две и дотам. А Роси Кирилова, която дори не биха допуснали до финалите на което и да музикално шоу - продължава да пълни зали.

 

Днешните риалитита вече не раждат, нито създават звезди. Влизаш, излизаш и се радваш, че си имал някакво различно преживяване. Някой спомня ли си вторият изгонен от този сезон на "Фермата"? А първият отпаднал в настоящия X Factor? А че Дани Милев е бил във VIP Brother?

 

Ако навремето неизвестни ставаха популярни за една нощ, днес за да има рейтинг трябва да вкарваш задължително в тези предавания хора с претенциозния етикет ВИП. На всеки е ясно, че и "ВИП" е една фалшива опаковка, защото в 90% от случаите тези персони са важни единствено за роднините си. Те са готови да сключат сделка - взимат определени пари, срещу които са готови да се излагат за определено време. А водещи и коментатори изпадат в телешки възторг, когато някой отговори на въпроси за четвъртокласници.

 

Проблемът е, че при концентрираното медийно внимание много участници в подобни предавания наистина започват да се възприемат за звезди. Когато им се казва, че цяла България ги гледа или гласува за тях - взимат го за чиста монета. А реалността е съвсем друга - остават си единствено с преживяването или хонорара.

 

В галерията пък можете да си припомните хора, които станаха известни с талант или просто защото бяха сред първите участници в риалити програми. Някои спечелиха повече от днешните герои. Днешните герои, които се вписват в поговорката - всяко чудо за три дни. Защото в телевизионната мелачка влизат следващите...

 

dnes.bg

Четете още: Спрете да вярвате на тези митове за красотата

 

Коментари ( 0 )